Pat McQuaid: 'De top 10 heeft bij voorbaat boter op het hoofd'

Top 10 klassement na elke rit uit Tour gezet

In het kader van de strijd tegen doping heeft de UCI beslist dat na elke Touretappe de top 10 uit het algemeen klassement wordt geschrapt. Belgen zijn daardoor plots torenhoog favoriet voor Tourwinst.

UCI-voorzitter Pat McQuaid verandert inderhaast de spelregels van de Tour. Na elke etappe worden alle renners die in de top 10 van het algemeen klassement staan uit koers genomen. Renners die niet in de gratie vallen bij McQuaid krijgen daarbovenop een schorsing van twee jaar aan de broek gesmeerd. McQuaid wil zo de dopingproblematiek in de wielersport weer op de kaart zetten, een onderwerp dat het afgelopen jaar op de achtergrond is verzeild geraakt.

‘We hebben in het verleden het soms wat uit de hand laten lopen,’ geeft UCI-voorzitter Pat McQuaid nu ootmoedig toe. ‘In plaats van te wachten tot Parijs en dan in de einduitslag namen te beginnen schrappen, wil de UCI nu korter op de bal spelen. En we moeten daarvoor niet wachten tot wanneer de dopingtests bekend zijn. Het verleden heeft ons geleerd dat wie in de top 10 staat van het algemeen klassement in de Tour bij voorbaat boter op het hoofd heeft.’

‘En daarom wordt vanaf de rit van morgen elke dag de top 10 van het klassement uit koers genomen,’ gaat McQuaid verder. ‘Dit is een doortastende oplossing voor het dopingprobleem. Door systematisch de beste 10 in het algemeen klassement naar huis te sturen en sommigen ook te schorsen, lost het dopingprobleem zich vanzelf op. Zo willen we voorkomen dat we in de toekomst nog meer mensen uit hun graf moeten lichten om hen Tourzeges af te nemen.’

‘Zie je wel dat de Tour nog niet is gereden,’ lacht de huidige drager van de gele trui Chris Froome. ‘De Tour is zo’n onvoorspelbare race met plotse wendingen dat er zelfs voor de allerbeste geen zekerheid is. Het wordt lastig om in Parijs op het hoogste schavotje te staan. Als ik snel gelost word, is alles nog mogelijk. Mijn ploegmaats hebben in de Pyreneeën alvast het goede voorbeeld gegeven.’

Met zijn 144ste plaats in het algemeen klassement mag Gert Steegmans (OmegaPharma-Quickstep) gezonde klassementsambities beginnen koesteren. ‘Het wordt nog een linke boel’, analyseert Steegmans. ‘Ik ben ook maar een mens en kan altijd eens een goede dag hebben en zo plots te veel plaatsen stijgen in het klassement.’ Ook bij de andere Belgische ploeg in de Tour, Lotto-Belisol, heerst er optimisme. ‘Met vijf renners buiten de top 100 staan we er in blok heel goed voor. Al is het belangrijk om nog verder bewust tijd te verliezen met het oog op de eindstrijd,’ vertelt ploegmanager Marc Sergeant.

Marc Sergeant:
‘Met vijf renners buiten de top 100 staan we er in blok heel goed voor’

‘Het beloven nog twee spannende weken te worden,’ voorspelt wielercommentator Michel Wuyts. ‘Er zullen nog veel topfavorieten sneuvelen in de vlakke en schijnbaar ongevaarlijke etappes. Terwijl de kneusjes van het peloton daar juist de basis kunnen leggen voor een eindzege in de Tour. Met het geld dat ze daarmee oprapen, kunnen ze dan eindelijk hun tandjes fatsoeneren.’