Het nieuwe Gentse stadion staat er (bijna), maar mag door een klacht van buurtbewoners niet gebruikt worden.

Inhuldiging nieuw stadion AA Gent afgelast: klacht buurtbewoners verhindert galamatch

De openingswedstrijd in de Ghelamco Arena tussen AA Gent en Stuttgart zal niet doorgaan. De match, die morgen zou plaatsvinden, is uitgesteld na een klacht in kortgeding van twee buurtbewoners.

Volgens de rechter zal het nieuwe voetbalstadion ‘onherstelbare schade’ toebrengen aan de rust van de bewoners en hun parkeermogelijkheden voor meer dan tien uur per maand uur ‘ernstig verstoren’. Daarom legde de rechter een dwangsom op van 200.000 euro per gespeelde minuut in de nieuwe thuishaven van de Buffalo’s.

Voor beide bewoners van Merelbeke, die pas deze week besloten om een rechtszaak aan te spannen, vormt de uitspraak in kortgeding een hele opluchting. Enkel een parkeerverbod was voor hen onvoldoende.

Lieve D.W. vindt dat gerechtigheid is geschied. ‘De bewoners van onze rustige wijk zouden tweewekelijks worden geconfronteerd met mensen uit marginale Gentse wijken als Moscou, het Rabot en de Muide. Wij willen niet dat onze kinderen geconfronteerd worden met sociale gevallen. Dat is nefast voor hun geestelijke ontwikkeling. Daarbij levert de toevloed van gammele wagens en fietsen ontegenzeggelijk gevaarlijke situaties op. Anderzijds ervaar ik dat stadion in mijn achtertuin als een regelrechte provocatie. Als Club Brugge-supporter vind ik dat Merelbeke blauw-zwart moet blijven.’

Ook L.V., die uit schrik voor represailles liever anoniem blijft, is tevreden met de opschorting van de galamatch. ‘Er is een probleem met de mobiliteit. Ik heb eigenlijk zelf geen auto, maar ik had woensdag wel een barbecue gepland. Die dreigde door het gebrek aan parkeerplaatsen helemaal in het water te vallen: mijn gasten zouden hier niet op tijd geraken.’

‘Bovendien zou het niet lang duren vooraleer de voetbalsupporters beseffen dat ze een stuk kunnen afsnijden door over mijn haag te springen en via mijn tuin te gaan’, voegt L.V. toe. ‘Het risico is niet ondenkbeeldig dat mijn pas aangelegde vijver binnenkort geel ziet van de urine. Want zo zijn voetbalsupporters.’

De clubleiding van AA Gent zit verveeld met de zaak, maar moet zich schikken naar de uitspraak. ‘Het is jammer dat een project van twaalf jaar strandt op twee dagen van de deadline. We bekijken momenteel of we de tickets voor de openingsmatch kunnen terugbetalen en zullen trachten de opening van de competitie te halen.’

Rechter legt dwangsom op van 200.000 euro per gespeelde minuut

Paul Gheysens van Ghelamco legt zich echter niet zomaar neer bij de uitspraak en kondigde aan in beroep te zullen gaan. Hij gelooft dat er nog een oplossing kan worden gevonden. ‘Ik zal die mensen de komende uren nog een aanbod doen. Er moeten nog heel wat kubieke meters beton worden gestort en niemand is erbij gebaat dat een rechter en twee bewoners plots verdwijnen.’

Het stadsbestuur van Antwerpen heeft intussen aangeboden om de openingswedstrijd te laten plaatsvinden in het stadion op het Kiel. ‘Wij trekken ons plan wel’, antwoordde burgemeester Daniël Termont.