Jan De Nul spuit gezellig een eiland op in de Egeïsche Zee. Hier zal hij Vlaamse armen dumpen.

Baggeraar De Nul spuit eiland op voor armen

Baggeraar Jan De Nul zal een eiland opspuiten voor de kust van Griekenland. De armen uit Vlaanderen zullen geëxporteerd worden naar het eiland Denullos. Zo wil hij de Vlaamse welvaart veiligstellen.

Het debat over armoede in Vlaanderen woedt in alle hevigheid. Veel politici verklaren hun intenties, maar niemand heeft echt een oplossing. Behalve Jan De Nul. Vlaanderens meest gelauwerde baggeraar zal – naar eigen zeggen uit sociale bevlogenheid – een eiland opspuiten voor de kust van Griekenland. Vlaamse armoedzaaiers zullen kosteloos naar het paradijselijke oord worden geëxporteerd.

‘Mensen zullen gedwongen worden om te ondernemen. Nu is er bij velen te weinig goesting om miljonair te worden’, betoogt De Nul. ‘Omdat het zonder dat extra miljoentje ook kan. Men is in Vlaanderen zo lui dat men nog liever de broek laat zakken dan de moeite te doen een deftige broeksriem te kopen. Die verziekte mentaliteit moet weg. Maar omdat je ideeën niet kunt uitroeien, moet je de mensen verwijderen die zulke ideeën koesteren.

De ondernemer spreekt van een win-winsituatie. ‘Aan een half miljoen Vlamingen hoeft de staat geen uitkeringen meer te betalen en tegelijk krikken we onze exportcijfers door goedkope Vlaamse producten op de buitenlandse arbeidsmarkt te dumpen’, schetst De Nul het plaatje.

Daarnaast creëert het opspuiten van het eiland werkgelegenheid, benadrukt De Nul. ‘In deze micro-economie zullen de armen zelf de handen uit de mouwen moeten steken om te overleven. Illegalen, overgekwalificeerde werklozen en andere clochards die nu leven op kosten van de staat zijn op elkaar aangewezen: het is slijk scheppen of verzuipen. Wat er ook gebeurt: het armoedeprobleem is opgelost.’

De Nul betwist met het project dat hij een hardvochtige boer is zonder empathie. ‘Als de arme drommels op het eiland blijk geven van gezonde ondernemerszin en hebben terugverdiend wat ze de maatschappij hebben gekost, mogen ze terugkeren.’

Griekenland is echter niet opgezet met de plannen. Het armlastige land vreest onherstelbare imagoschade en vreest dat de weinige overblijvende handelspartners hun kar zullen keren. De Grieken hebben ermee gedreigd de economische vluchtelingen uit Vlaanderen onmiddellijk terug te sturen, maar niemand hecht daar geloof aan. ‘Met lekke zeesloep zullen de Grieken De Nul niet tegenhouden, zelfs als ze met 300 zijn. Dat is een wet van Meden en Perzen’, weet classicus Geert Noels.

Jan De Nul:
‘De bewoners zullen op elkaar aangewezen zijn. Slijk scheppen of verzuipen’

De Nul zelf ziet het probleem niet. ‘Onze armen zitten in Vlaanderen onder armoedegrens, maar niet in Griekenland. De armst Vlaming is nog productiever dan de meest ijverige Griek.’