Volgens Mario Danneels kan Filip het resultaat zijn van Paola die wraak nam op Albert met Boudewijn.

Albert ontkent vaderschap prins Filip

Het paleis zegt Delphine Boël te moeten ontgoochelen: een DNA-test afnemen van kroonprins Filip zal niets bewijzen. 'Behalve dat Filip niet de zoon is van koning Albert', onthult Jacques van Ypersele de Strihou.

De Belgische wet staat niet toe de koning rechtstreeks voor de rechtbank te dagen. Daarom probeerde kunstenares Delphine Boël, die al decennia beweert dat zij de buitenechtelijke dochter is van de vorst, kroonprins Filip DNA-stalen te doen afstaan.

‘Dat is echter problematisch,’ zegt koninklijk kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou, ‘want Filip is niet de zoon van Albert. Zijn DNA zal dus niet overeenkomen.’ Om protocollaire redenen kan Albert II over de kwestie zelf geen uitspraken doen in de media.

‘Op het eerste zicht is dit een verbazingwekkende onthulling. Aan de andere kant zijn de geruchten ook niet nieuw’, weet royaltywatcher Brigitte Balfoort

Media merkten in het verleden al vaker op dat Filip in weinig lijkt op zijn vermeende vader. Terwijl Albert II de reputatie heeft van een goedlachse bon-vivant, is Filip eerder houterig en moraliserend. Die eigenschappen deelt hij met wijlen koning Boudewijn, die die zwaktes tijdens zijn koningschap wist om te smeden tot een rustige standvastigheid die hem vele bewonderaars opleverde.

Mario Danneels, die reeds enkele sensationele boeken schreef over het koningshuis, knoopt er zijn eigen theorie aan vast. ‘Het huwelijk van Boudewijn en Fabiola bleef kinderloos. Het is nooit opgehelderd aan welk van beide partners dat lag, maar het kan zijn dat Filip het resultaat is van een dynastiek spelletje. Misschien was het wraak van Paola wegens Alberts vele avontuurtjes. Het kan ook een berekende zet geweest zijn om de kroon toch binnen de familie te houden.’

Mario Danneels:
‘Het kan zijn dat Filip het resultaat is van een dynastiek spelletje’

Wat vaststaat, is dat de onthulling voor opschudding zorgt. Prins Filip zelf reageerde slechts laconiek door te zeggen dat het ‘mooi weer‘ was vandaag. Jacques van Ypersele de Strihou benadrukt eveneens dat er niets verandert aan de troonopvolging: ‘Filip is nog altijd officieel de zoon van Albert en dat zal niet veranderen. Mevrouw Boël zal echter haar rechtsgang moeten staken, want de DNA-tests zijn waardeloos.’