Scholieren zijn sneller verstrooid wanneer hun vermoeide leraar 's vrijdags wat staat te neuzelen.

‘Beter langer weekend dan kortere vakantie’

De onderwijsbonden buizen CD&V voor het idee om de zomervakantie in te korten. Leerkrachten zijn er vooral bij gebaat dat de weekends langer duren. Leerlingenbonden beamen dat.

‘Wouter Beke was als jong ventje een strevertje dat tijdens de zomermaanden het klaslokaal miste, maar de meeste jongeren zijn anders. Net als de onderwijzers blijven zij het liefst zo lang mogelijk weg van school’, weet Hugo Deckers, voorzitter van ACOD Onderwijs. ‘Het inkrimpen van de zomervakantie is een typisch voorstel van mensen met te veel vrije tijd.’

‘Het is in het belang van de kinderen dat leerkrachten negen lange weken op vakantie kunnen in de zomer’, vult Eric Dolfen, voorzitter van de christelijke onderwijskoepel COC, aan. ‘De jeugd gedraagt zich almaar crapuleuzer, dan moet je leraars niet nog eens drie weken extra blootstellen aan die ongemanierde snotneuzen. Daarom moet er juist méér vakantie komen, ook in het belang van de leerlingen. Iedereen die iets van kinderen kent, weet dat zij onhandelbaar zijn op maandag en op vrijdag. Lesgeven is dan eigenlijk pedagogisch onverantwoord.’

Een snelle rondvraag bij leraars levert inderdaad iets anders op dan wat Wouter Beke ons wil doen geloven. Juf Els, kleuteronderwijzeres in basisschool Mozaïek in Schaarbeek: ‘Heel veel kleuters sleuren hun ouders in het weekend mee naar babycafés. Dan zitten wij met de gebakken peren: ’s maandags zijn de kleuters niet gewassen en ruiken ze nog naar bier. Pubers die in het weekend naar een fuif geweest zijn, zijn maandag nog zo mottig als de pest. Daarom eisen wij dat scholen op maandag gesloten blijven.’

Eenzelfde geluid weerklinkt in Wervik, bij de Frans-Belgische grens. Pedagogisch directeur Stefaan Coucke van het Sint-Jozefscollege ziet geen heil in Bekes voorstel. ‘Heel wat van onze leerlingen lopen stage in de grenscriminaliteit, een bedreigde sector‘, zegt Coucke. ‘Er wordt letterlijk om een weekendjob gevochten door de kandidaten. Op vrijdag kunnen die gasten niet naar de les komen omdat ze bij Noord-Franse bendes moeten gaan solliciteren. In de zomervakantie hebben zij extra vakantie nodig om te recupereren van dergelijke intensieve bedrijfsstages.’

‘Iedereen die iets van kinderen kent, weet dat zij onhandelbaar zijn op maandag en op vrijdag’

Ettelijke leerlingenbonden erkennen dat er een grote nood is aan langere weekends. ‘Dat maakt onze leraars gemotiveerder, zodat we niet telkens naar het geneuzel van een uitgebluste sukkelaar moeten luisteren. Zonder hun negen weken vakantie redden die stakkers het niet’, meent Vanessa De Ceulaer uit het zesde jaar van het atheneum van Roeselare. ‘Zelf worden wij door lange weekends beter voorbereid op een realistisch werkritme, waarin absenteïsme nog altijd een grote rol speelt. Het is belangrijk dat het onderwijs ons klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.’