Wouter Beke heeft de politiek de rug toegekeerd en begint aan een tweede carrière als fictieschrijver. 'Innesto' is zijn opmerkte debuut.

Wouter Beke scoort met fictiedebuut ‘Innesto’

Ex-politicus Wouter Beke heeft gisteren zijn debuutroman Innesto gepresenteerd aan de pers. Het christendemocratische ridderepos vindt meteen gretig aftrek bij het Vlaamse leespubliek.

Wouter Beke kon op heel wat mediabelangstelling rekenen bij de presentatie van zijn debuutroman. Eén dag later is Innesto al het best verkochte fictieboek in Vlaanderen. De literaire kritieken zijn unaniem lovend. De laureaten van de Gouden Boekenuil zijn opgelucht dat zij morgen gespaard blijven van de concurrentie van Beke.

Innesto is een meeslepend en spannend verhaal dat bij niemand in de koude kleren kruipt,’ oordelen recensenten. ‘Bij momenten is er plaats voor oprechte ontroering. De passage waarin een vader zijn kind wijsmaakt dat het niet op 1 september, maar op 16 augustus weer naar school moet, laat niemand onberoerd. Het doelgerichte proza van Beke maakt het verdriet van het kind aanschouwelijk, tastbaar haast. De auteur slaagt erin surrealistische plotwendingen te verkopen als doordeweeks realisme. Zo haalt hij de lezer uit zijn comfortzone. Beke weet zijn zotternijen zo subliem te verpakken dat de lezer niet afhaakt, maar juist verder wil blijven lezen.’

Literair sociologen zijn het erover eens dat alle maatschappelijke problemen van deze tijd ruim aan bod komen. ‘Geen enkel onderwerp wordt geschuwd. Op een rake manier worden taboes doorbroken, zoals het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Zelfs de vaste benoeming van ambtenaren en het vraagstuk over de woonbonussen worden op slinkse manier in de roman verweven. Dit werkstuk ademt een literair meesterschap dat stilaan zeldzaam wordt in het Nederlandse taalgebied.’

Horrorschrijver Mark Eyskens, die zelf nog maar net z’n 51ste boek uit heeft, vindt het niet verwonderlijk dat zijn jonge collega zo veel bijval oogst. ‘Dat Beke een aanstormend talent is, was al langer bekend in het literaire wereldje. Ik durf te voorspellen dat zijn debuutroman overladen zal worden met literaire prijzen. De plot is aangrijpend, maar vooral de passage over de zesde staatshervorming heeft me diep geraakt. Het is een ideaal boek om op een plezierige manier de anders saaie laatste twee weken van de zomervakantie door te komen.’

Mark Eyskens:
‘Vooral de passage over de zesde staatshervorming heeft me diep geraakt’

De roman van Beke valt zo in de smaak dat zelfs Etienne Vermeersch zijn neutraliteit niet kan bewaren bij het lezen van Innesto. Enkel Rik Torfs vindt het succes van Beke maar niets en belooft dat er van hem een nog succesvollere roman verschijnt, getiteld Kabouter Rik zit op een paddenstoel.