Luc Steeno trekt zijn oeuvre terug: 'Een beetje zelfrespect zal me deugd doen.'

Geplaagde Luc Steeno trekt hele oeuvre terug

Charmezanger Luc Steeno heeft besloten zijn hele oeuvre terug te trekken. Steeno heeft schoon genoeg van alle verwensingen die hem te beurt vallen telkens als hij zijn mond opent om een lied te zingen.

Luc Steeno volgt het voorbeeld van de Nederlander John Ewbank, die in een vlaag van zinsverbijstering het Koningslied componeerde en het in allerijl weer terugtrok. Maar anders dan Ewbank houdt Steeno het niet bij de terugtrekking van één song, hij maakte bekend meteen zijn hele oeuvre terug te trekken.

Het begon nochtans allemaal zo mooi. Luc Steeno – zo heet hij echt – trad voor het voetlicht als imitator van Will Tura in soundmixwedstrijden. Echt populair werd hij door veelvuldige optredens in het VTM-programma Tien om te zien. Zijn bekendste liedjes zijn meezingers als ‘Bel me, schrijf me’, ‘Ik mis je elke dag’ en ‘Hij speelde accordeon’. In 1990 zong hij voor koning Boudewijn het lied ‘J’aime mon pays/Ik hou van mijn land’ samen met Sandra Kim.

De laatste jaren rustte Steeno nogal nadrukkelijk op zijn lauweren en bracht hij zijn tijd door met het bestuderen van filosofische traktaten. Om den brode passeerde de man nog langs rusthuizen en dorpsfeesten, maar de fut was er duidelijk uit. ‘Zo kon het niet verder. Daarom heb ik besloten mijn hele oeuvre terug te trekken’, legt Steeno uit. ‘De schaamte werd te groot.’

Steeno handelt naar eigen zeggen niet onder publieke druk, zoals wel het geval was bij zijn Nederlandse voorganger. ‘Dit is mijn eigen beslissing. Ik heb die liedjes eigenlijk nooit graag gezongen. Elk optreden was een hel voor mezelf en mijn familie’, geeft de zanger toe.

De artiest houdt vooral een slechte smaak over aan de teksten van zijn liedjes. ‘Hij speelde accordeon, alleen voor ons twee, dat slaat toch nergens op? Waarom niet gewoon: “Hij speelde gitaar, speciaal voor ons paar”? Dat klinkt al heel wat beter en moderner’, vindt Steeno. ‘Zo’n gitaar, daar kunnen jongeren zich mee vereenzelvigen. Wat kan een trekzak de jeugd schelen?’

‘Ik heb genoeg van alle verwensingen die me te beurt vallen zodra ik mijn keelgat opentrek. Ik weet dat ik dit onheil over mezelf heb afgeroepen, maar ik ben het beu om almaar in de zeik staan. Ik heb besloten dat ik mezelf niet meer op die manier laat bejegenen’, zegt Steeno. ‘Een beetje zelfrespect zal me deugd doen.’

Hoe de terugtrekking van de liedjes in de praktijk zal gebeuren is momenteel nog onduidelijk. Steeno doet in eerste instantie een openlijke oproep naar al zijn fans. ‘Marie uit Lovendegem en Christine uit Belzele, alstublieft, stuur mijn cd’s terug’, postte Steeno op Facebook. ‘En jij ook, Erna uit Waarschoot, stuur me je oude lp’s op, ik betaal ze terug.’

De zanger rekent tevens op de medewerking van de radiozenders. ‘Ik vraag met aandrang aan de stations Topradio De Pinte en Bree Nostalgique om met onmiddellijke ingang te stoppen met het grijsdraaien van mijn liedjes op zaterdagavond.’

Luc Steeno:
‘Ik heb mijn eigen liedjes eigenlijk nooit graag gezongen’

Kenners van de Vlaamse showbizz wijzen er echter op dat zo’n terugtrekking niet vanzelfsprekend is. ‘Het is niet omdat een artiest tot inzicht komt, dat zijn fans dat ook doen’, weet muziekjournalist Bart Steenhaut. ‘Fans hebben de neiging om alle stront te slikken die hun idolen op plaat zetten.’

De kans bestaat dat de auteursrechtenvereniging Sabam de terugtrekking langs juridische weg zal blokkeren. Zij houdt immers niet van inkomstenverlies.