'Blijkbaar moeten mijn clenbuteroltabletten vervuild zijn met Spaanse voedingssupplementen', vreest De Wever.

De Wever leverde negatief, verzuurd plasje af

Een flink shot clenbuterol heeft Bart De Wever niet kunnen redden: na de Antwerp 10 Miles leverde hij een negatief, verzuurd plasje af. Het WADA dreigt de Antwerpse burgemeester twee jaar op non-actief te zetten.

Bart De Wever heeft gisteren onverwacht bijna de 10 Miles van Antwerpen gewonnen. Een volksfeest barstte los na dat heroïsche exploot. Bij gebrek aan andere sporthelden in Antwerpen werd de N-VA’erop velerlei handen gedragen. Maar ondanks zijn weergaloze tijd bleek De Wever niet in staat positief te plassen.

‘Ik begrijp er niets van’, zucht De Wever een dag later. ‘Blijkbaar moeten mijn clenbuteroltabletten “>vervuild zijn met Spaanse voedingssupplementen. Ik vraag een tegenexpertise aan. Zó graag wilde ik eindelijk eens een positief plasje afleveren.’

Voor Dick Pound, voorzitter van het Wereldantidopingagentschap (WADA), is de zaak duidelijk. ‘Er is nog geen 0,000.000.000.05 gram clenbuterol in het bloed van De Wever gevonden. Dat is minder dan niets. Nu hij burgemeester is van alle Antwerpenaars zal De Wever toch dringend moeten leren om uit een positiever blaasje te pissen. Zijn schrale, verzuurde zeikstraaltjes zijn we ondertussen allemaal beu.’

Pound vermoedt dat De Wever wel diuretica heeft gebruikt om sneller gewicht kwijt te geraken. ‘Maar van plastabletten ga je niet per se positiever plassen, enkel meer, véél meer’, legt Pound uit. ‘Maar daarna komt dat vocht razendsnel terug, wat in het geval van De Wever allerminst wenselijk is.’

Als Bart De Wever niet gauw leert om positiever te plassen, zal het WADA hem op non-actief zetten als burgemeester. ‘Dan worden alle maatregelen die hij tijdens zijn burgemeesterschap heeft getroffen met terugwerkende kracht ingetrokken’, zegt Pound. ‘Hij moet dringend aan de clenbuterol als hij zijn carrière wil redden.’

Volgens dopingkenner Hans Vandeweghe voert men een heksenjacht tegen De Wever. ‘Het maakt niet uit of De Wever nu als een maniak clenbuterol begint te slikken of niet. Met dat product maak je van een steenezel geen raspaard. Dit schouwspel is totaal ongeloofwaardig. Het wordt een eitje om De Wever vrij te pleiten. Want als het over doping gaat, heb ik altijd gelijk. Als het over iets anders gaat trouwens ook. Wie gelooft die dopingbestrijders nog?’

Bart De Wever:
‘Zó graag wilde ik eindelijk eens een positief plasje afleveren’

‘De Wevers fysieke metamorfose was te mooi om waar te zijn’, zegt VRT-sportjournalist Michel Wuyts. ‘Er zijn nu wel minder kilogrammen Bart De Wever, maar de concentratie is door zijn gewichtsverlies enkel toegenomen. Daarmee ook de verzuring. Een De Wever die in je keelgat urineert, dat smaakt bijlange nog niet als een engeltje dat op je tong pist.’