Voor Patrick Vanoppen is er maar één faire competitie mogelijk: die waarin Beerschot jaar op jaar kampioen speelt.

Vanoppen start eigen competitie voor GBA

Volgend seizoen geen eersteklassevoetbal meer in Antwerpen. Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen komt daarom met een alternatieve competitie op de proppen: de Licentie Mijn Gat Liga.

Het was een droevig weekend voor het Antwerpse voetbal. Met Beerschot verdwijnt de laatste ploeg uit ’t Stad uit eerste klasse. Op de vraag hoe het nu verder moet, heeft Patrick Vanoppen, de voorzitter van Beerschot, al een pasklaar antwoord klaar. Hij start een eigen voetbalcompetitie.

‘Wij doen niet meer mee’, steekt Vanoppen van wal. ‘De huidige competitie is fundamenteel oneerlijk. Geen idee waarom, maar het is gewoon zo. In een eerlijke competitie degradeert Beerschot nooit. Nóóit. Als een stabiele club met een goed beleid en een duidelijke toekomstvisie laatste eindigt, zegt dat niets over die club, maar alles over het systeem waarbinnen die club moet functioneren.’

Vanoppen zet daarom zijn schouders onder een nieuwe competitie. ‘De Licentie Mijn Gat Liga zal die heten. Het zal een eerlijke competitie worden, waar de winnaars solidair zijn met de verliezers. In de traditionele competitie krijgt de winnaar altijd alles: hoge tv-gelden, wedstrijdpremies, Europese tickets en ook drie punten. Voor de opgelopen morele schade zou de verliezer ook de drie punten moeten krijgen. Met een dergelijk systeem was Beerschot los kampioen geworden, speelde het volgend seizoen Champions League en was er van crisis op het Kiel geen sprake.’

‘Mijn competitie moet een dynamische indruk geven’, stelt de Beerschotvoorzitter. ‘Om meer spanning te creëren, maken we er een soort play-offsysteem van. Ik heb dat de jongste tijd goed kunnen bestuderen. Na een eerste speelronde zullen de twee ploegen met de meeste punten het tegen elkaar opnemen in play-off 1. Zij zullen die mogen spelen in een gloednieuw Antwerps stadion.’

‘Er is zeker een breed draagvlak voor mijn plannen’, concludeert Vanoppen. ‘Er zijn al enkele ploegen die mijn initiatief steunen. Naast het C-team waarmee we in eerste klasse hebben gespeeld, heeft Beerschot nog een A-team en een B-team. Dat zijn al drie ploegen. We kunnen eventueel ook onze duiveltjes oproepen, maar met hen verlopen de onderhandelingen stroef.’

Patrick Vanoppen:
‘Naast het C-team waarmee we in eerste klasse speelden, doen ook ons A-team en B-team mee’

Voor Antwerp, dat er nog erger aan toe is dan Beerschot, is er geen plaats in de nieuwe competitie.