Vlaanderen Vakantieland vindt dat Vranckx onder hun duiven schiet.

Rudi Vranckx lanceert hotelgids Oost-Turkije

Journalist Rudi Vranckx brengt een reisgids uit over het Turks-Syrische grensgebied. Maandenlang verbleef hij met zijn crew in Turkse motels en hotels, een ervaring die hij met het grote publiek wil delen.

Hoe is de oorlogsreporter op dit idee gekomen? ‘Dit is een logische stap in mijn carrière’, zegt Vranckx. ‘Ik heb maanden in hotels aan de Turkse zijde van de grens met Syrië vertoefd. De tijd leek mij rijp om die expertise en kennis te delen met het groot publiek.’

Rudi Vranckx vindt dat het publiek te weinig weet over de actuele toestand op het terrein in Oost-Turkije. ‘Eerst het slechte nieuws: de meeste hotels in de regio zijn niet uitgerust met een kluis of zelfs met satelliettelevisie. Wellness is er een zeer nieuw begrip, en je kan ook nergens frietjes eten. Anderzijds hebben de meeste hotels gelukkig wel nog altijd een minibar.’

Ook de boetiekjes en restaurants laat Rudi niet onbesproken. ‘Ik besef ook wel dat niet alle reizigers zullen kunnen beschikken over de reisbudgetten die de VRT mij ter beschikking stelt, maar het zou zonde zijn om niet te vermelden dat het goud dat je in Tarsus of Adana kan kopen ruim 25% goedkoper is dan in België. Of dat de stad Iskenderun een uitzonderlijk rijk nachtleven heeft. Ook dat is nu eenmaal een facet van Oost-Turkije’, zegt Vranckx.

De VRT is niet blij met nieuwe boek van hun medewerker, dat als een volslagen verrassing komt. ‘Per journaal besteden we een volle minuut aan waarschuwingen, complimentjes en felicitaties voor de heldendaden van onze Rudi. En nu zoiets. Dit boek geeft de indruk dat hij daar voor de lol zit. Dit is deontologisch totaal niet verantwoord’, zegt een vertoornde Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur.

Na het nieuws over zijn reisboekproject gaf de VRT-hoofdredactie Vranckx prompt het bevel om opnieuw de Syrische grens over te steken. ‘Een boek over het hotelwezen in Oost-Turkije past niet in ons imago.. Hij kan maar beter snel weer reportages maken waarin de kogels hem rond de oren vliegen in plaats van te zeuren over de kwaliteit van de pureepatatjes in Iskenderun’, aldus Rademaekers.

Ook andere journalisten zijn kwaad om Vranckx’ lichtvoetige, toerismeboekje. ‘We wensen het hem uiteraard niet toe, maar misschien is een lichte verwonding wel eens goed om hem terug bij de les te krijgen. Bovendien herstelt dat ons imago terug’, zegt VRT-redacteur Quinten Vanhaecke.

Rudi Vranckx:
‘Je kan hier nergens frietjes krijgen. Er is gelukkig wel een minibar’

Tenslotte roeren zich nog de collega’s van Vlaanderen Vakantieland. ‘Rudi schiet onder onze duiven’, zegt Saartje Vandendriessche onomwonden. ‘Als hij graag met ons zou samenwerken, dan mag dat wel, maar onder het mom van serieuze journalistiek tapijtenwinkels vergelijken in Oost-Turkije, dat is oneerlijke concurrentie.’

Je kan hier de avonturen van Rudi Vranckx in Syrië dagelijks volgen.