Kony, in de subsidie-aanvraag: 'Wij geven jongens terug een doel in het leven.'

Joseph Kony kreeg Vlaamse scoutssubsidies

De beruchte krijgsheer Joseph Kony zou jarenlang subsidies gekregen hebben van Vlaamse Scouts en Gidsen, één van de Vlaamse scoutskoepels. Dat heeft een klokkenluider bekend gemaakt via WikiLeaks.

Joseph Kony werd vorig jaar tegen wil en dank een internationale beroemdheid dankzij een uitgekiende marketingcampagne van de Amerikaanse ngo Invisible Children. Een virale video riep op tot de arrestatie van de Oegandese krijgsheer, die met zijn Lord’s Resistance Army regelmatig kindsoldaten inzet.

Nu blijkt dat het LRA gedeeltelijk gefinancierd werd door de Vlaamse Scouts en Gidsen. Via WikiLeaks gaf een klokkenluider documenten vrij waarin staat te lezen dat men Kony’s LRA per ongeluk aanzag voor een scoutsorganisatie en sinds 2004 aanzienlijke subsidies gaf.

‘De verwarring is begrijpelijk’, legt expert ontwikkelingssamenwerking, Ben De Meulemeester, uit. ‘De scouts zijn in oorsprong geïnspireerd door landelijke en religieuze bewegingen die jonge jongens praktische vaardigheden wensten te leren. In zekere zin doet het LRA hetzelfde.’

Inderdaad, in de aanvraag van Joseph Kony staat te lezen dat hij zijn organisatie beschrijft als een onderdeel van de strijd tegen armoede. ‘We geven onze jongens, die vaak wezen zijn, terug een doel in het leven. Bij ons leren ze het beste maken van moeilijke omstandigheden.’

Binnen de Vlaamse Scouts en Gidsen ging de bal aan het rollen na de video van Invisible Children. Toch stuitte de klokkenluider op interne weerstand. ‘Men trok het waarheidsgehalte van de video in twijfel nadat Invisible Children zelf in opspraak kwam’, schrijft de anonieme klokkenluider.

Bij de VSG wil niemand reageren. ‘We bekijken het’, is het korte antwoord, via e-mail. ‘Het is natuurlijk een knauw voor het imago van de scouts’, zegt Ben De Meulemeester, ‘maar aan de andere kant is dit soort dingen niet compleet nieuw. De scouts zijn er altijd al van beschuldigd geweest paramilitaire trekjes te hebben.’

Ben De Meulemeester:
‘Dit is niet nieuw. De scouts hebben al lang een paramilitair imago’

Intussen houdt Joseph Kony zich nog altijd schuil in de moeilijk toegankelijke jungles in het hart van Afrika. ‘Ik denk niet dat Kony ons geld gebruikt heeft om marshmellows te roosteren of gezellig samen ‘Kumbaya‘ te zingen’, besluit de klokkenluider.