'Waarom krijgen die jongeren direct een BMW cadeau? Zouden ze niet beter een maand werken?'

Vrees voor liberale radicalisering bij jongeren

De dood van de marktfundamentalist Margaret Thatcher in het Verenigd Koninkrijk heeft de vrees voor opstootjes van neoliberalisme ook in België aangewakkerd. Burgemeesters eisen actie.

De burgemeesters van Gent, Brussel en Vilvoorde komen vandaag samen om het toenemende aantal radicaliserende neoliberale jongeren dat naar Londen trok om de begrafenis van Margaret Thatcher bij te wonen, in kaart te brengen. Het ‘Thatcheroverleg‘ wordt ook bijgewoond door vertegenwoordigers van het ABVV en het ACV – organisaties met een sterke expertise bij het bestrijden van neoliberalisme.

‘Na de dood van Thatcher stellen we in onze steden een toenemende radicalisering vast in kringen van vrije marktdenkers’, stelt burgemeester Daniël Termont (sp.a) van Gent vast. ‘Organisaties zoals het Itinera-instituut en VOKA hebben openlijk neoliberale jongeren uit de villawijken van Sint-Martens-Latem gelokt om naar Londen te trekken voor de begrafenis Thatcher.’

Ook in Vilvoorde is dit radicalisme duidelijk vast te stellen, meent burgemeester Hans Bonte (sp.a): ‘We zien in het straatbeeld steeds meer jongeren met geföhnd haar en marineblauwe polo’s. We hebben onze politiediensten gebrieft om uit te kijken naar deze uiterlijke kenmerken van radicalisering.’

‘Maar repressie alleen is niet genoeg’, meent Freddy Thielemans (PS) van Brussel. De politiezone Brussel-Elsene nam volgens de burgervader op dat vlak reeds haar verantwoordelijkheid. ‘Het is ook belangrijk dat het onderwijs initiatieven neemt om essentiële democratische waarden als solidariteit of de welvaarstaat te verdedigen tegen extreem liberale opvattingen.’

Termont gaat akkoord: ‘Tegelijkertijd moeten we deze jonge neoliberalen uit in isolement halen, bijvoorbeeld door hen te leiden naar andere studies dan rechten of handelsingenieur. Maar ook de ouders dragen een grote verantwoordelijkheid: waarom deze jongeren niet een maand laten werken, alvorens hen een nieuwe BMW-cabrio cadeau te doen?’

Ondertussen liet het federaal parket reeds weten dat het de situatie ernstig neemt. Vanochtend viel het gerecht op 46 adressen binnen voor een huiszoeking, ondermeer in de lokalen van Initera, LVSV en VOKA. De radicale liberale prediker Marc De Vos werd opgepakt voor verhoor. Zijn opruiende taal in de nasleep van de dood van Thatcher zou voer zijn voor fundamentalisten.

Minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet (cdH) waarschuwt intussen niet alle Londen-reizigers over dezelfde kam te scheren. ‘Zo zijn er heel wat jongeren die om sociale redenen naar Londen trekken, bijvoorbeeld om net hun afkeer tegenover het Thatcherisme te uiten.’

Daniël Termont:
‘We moeten neoliberalen uit hun isolement van rechtenstudies halen’

De minister is geen voorstander van sancties tegenover jongeren die na hun verblijf in Londen terugkeren naar België. ‘We moeten zoiets eerst grondig bekijken.’