Een opgezette albino zorgt voor een specifieke paassfeer. 'Hij is zowel decoratief als functioneel', zegt huisvrouw Mariëtte.

Opgezette albino’s gebruikt als paasdecoratie

Handgeschilderde eieren of een mooie paasboom zijn niet langer voldoende om de paassfeer in huis te halen. Opgezette albino's worden steeds populairder bij huisvrouwen die op zoek zijn naar leuke decoratie.

Het gaat om albino’s van hooguit een paar decennia oud. Vooral mannetjes zijn geliefd bij het soort vrouwen dat verlekkerd is op kitscherige, seizoensgebonden decoratie. De opgezette albino’s worden verkocht voor 150 à 300 euro op online verkoopplatforms als Marktplaats en eBay. Ook in decoratiewinkels zijn er al exemplaren te vinden.

‘U kunt de albino’s etaleren in uw veranda of inkomhal. Daarmee zorgt u voor een stijlvolle invulling van het paasfeest’, leert de verkoopinfo. ‘Regelmatig inwrijven met rundervet of massageolie. Zo vermijdt u dat de huid verdroogt en gaat barsten.’

Mariëtte Van Hondtschootte (53) kreeg van de week haar online bestelde albino aan huis geleverd. ‘Deze jongeheer geeft Pasen toch iets extra’s. Je komt meteen in de juiste sfeer’, zegt de goedlachse volksvrouw uit Stekene. ‘Zo’n opgezette albino is niet allen decoratief, maar ook functioneel. Hij houdt me gezelschap tijdens de lange uren dat mijn man uit werken is.’

De eigenares van een onlineshop die albino’s te koop had aangeboden, vertelt in de Krant van West-Vlaanderen dat ze eensluidende reacties kreeg. ‘De ene huisvrouw vindt de albino’s schattig, de andere ook. Niemand verwijt mij walgelijke exploitatie van een bedreigde mensensoort.’

De verkoop van albino’s is op zich niet verboden. Toch stuit de praktijk op veel verzet. Mensenrechtenorganisaties noemen het een ‘afkeurenswaardig fenomeen’.

‘Waarschijnlijk zijn het ongeluksvogels uit een of ander vreselijk conflictgebied in Afrika’, zegt Lucien Armagneau. ‘Na het vergassen worden ze opgezet en verkocht als decoratie.’

Unizo verdedigt het verkopen van albino’s. ‘Dat gebeurt met respect voor hun waardigheid. In landen als Congo worden zij beschouwd als een schande voor de familie en zijn het geen echte mensen’, legt Karel Van Eetvelt uit. ‘Een albino kan niet rekenen op de bescherming van zijn dorpsgemeenschap, waardoor hij nóg meer risico loopt dan de gemiddelde Afrikaan om misbruikt en vermoord te worden. Dan is opzetten een humaan alternatief.’

Unizo:
‘Het vergassen en opzetten van albino’s gebeurt met respect voor hun waardigheid’

Antropologen luiden echter de alarmbel. Zij waarschuwen dat het westerse kapitalisme de plaatselijke gebruiken grondig verstoort. ‘Volgens het Afrikaanse volksgeloof kunnen de ingewanden van een albino gebruikt worden als talisman’, weet de gerespecteerde denker Midas Dekkers. ‘Door albino’s te verkopen op de Europese markt geraakt een eeuwenoude cultuur in de verdrukking.’