Peter Turkson trekt grote ogen omdat hij niet binnen mag op het conclaaf in de Sixtijnse Kapel. 'Gekleurde kardinalen worden systematisch achtergesteld.'

Portiers conclaaf weigeren negroïde kardinaal

Leden van de Zwitserse Garde hebben een zwarte kardinaal de toegang ontzegd tot de Sixtijnse Kapel, waar vanaf vandaag het conclaaf plaatsvindt. 'De man had sportschoenen aan', verdedigen de portiers zich.

‘Wij hebben als behoeders van de openbare orde ons werk gedaan’, stellen de zogenaamde Suisssen. ‘Er kan ons niets verweten worden.’

De Ghansese kardinaal Peter Turkson is het daar niet mee eens. Toen hij samen met de 114 andere stemgerechtigde kardinalen de Sixtijnse Kapel wenste binnen te schrijden voor het conclaaf, hielden de Zwitserse wachters hem tegen.

‘Ik word geweerd wegens mijn donkere huid. Dat is racistisch’, deed Turkson zijn beklag op het Sint-Pietersplein. ‘Voor deze neger is er weer geen plaats.’

De Zwitserse Garde betwist dat. ‘Er zijn twee Afrikaanse kardinalen en Francis Arinze mocht wél naar binnen’, beweert gardist Erwin Wolfisberg. ‘Wij laten onze persoonlijke vooroordelen tegenover negers niet in de weg komen van ons professionalisme. De Here heeft de Heilige Geest over ons uitgestort en vervult ons met begrip, goede raad, wijsheid en scherpzinnigheid.’

Aan de ingang van de Sixtijnse Kapel ontstond geduw en getrek tussen de portiers en monseigneur Turkson. Beide partijen zullen klacht neerleggen bij de kardinaal-generaal wegens het toebrengen van slagen en verwondingen. ‘De gardisten zeggen dat ze mij de toegang geweigerd hebben omdat het binnen veel te druk was. Maar dat is een drogreden’, argumenteert Turkson.

‘Wij hebben hem de toegang ontzegd omdat de man sportschoenen aan had‘, verduidelijkt Wolfisberg. ‘Zijn zwarte huid willen we nog door de vingers zien, maar als neger kun je toch tenminste de moeite doen om je een béétje treffelijk te presenteren?’

Turkson ziet in het manoeuvre een poging van zijn tegenstrevers om hem het pontificaat door de brede neus te boren. ‘Gekleurde kardinalen worden systematisch achtergesteld door de blanke werkgever’, moppert de Afrikaanse geestelijke. ‘Men wil geen zwarte paus, dat is duidelijk. Ach, mijn goede vriend Francis mag nu mee aanschuiven in de Sixtijnse Kapel, maar hij is te oud en te zwak om het te halen. Hij doet enkel dienst als excuusneger.’

Peter Turkson:
‘De gardisten beweren dat het binnen veel te druk was’

Volgens de 64-jarige Ghanees is diversiteit bij de selectie van kardinalen nooit een prioriteit geweest. ‘Het Vaticaan heeft er nochtans alles bij te winnen dat de kerk oog heeft voor diversiteit, anders strompelt zij gehandicapt voort richting afgrond’, waarschuwt Turkson. ‘Zolang we de kerk maar niet openstellen voor homo’s en andere vreemdgeaarde sjarels. Voor hen moeten de poorten eeuwig en altijd gesloten blijven.’