Etienne Schouppe: 'De Groenen moeten hun bioplattekaas maar niet overal opdringen.'

Buitensporige rider Etienne Schouppe gelekt

Journalisten hebben inzage gekregen in de 'rider' of de lijst met eisen van Etienne Schouppe (CD&V). Zonder dagverse beenheps, een Hoegaarden Grand Cru en langoustines weigerde hij te onderhandelen.

Rocksterren staan bekend om hun divagedrag en bizarre eisen als ze de wereld rondtouren. Sommigen eisen liters alcohol, anderen eisen geluiddichte kamers. Ook de politieke wereld is vertrouwd met het fenomeen, zo blijkt uit nieuwe onthullingen in het ACW-schandaal.

‘Etienne Schouppe weigerde op onderhandelingen in het Arco-dossier op te dagen indien niet op zijn eisen werd ingegaan’, becommentarieert Euro-commissaris Karel De Gucht (Open Vld) de gelekte rider van de christendemocraat. ‘Het was pure chantage.’

Op een kopie van de rider, ondertekend door Schouppe zelf, staat onder meer warme, dagverse beenhesp met een kleine vetrand, een sixpack koude Hoegaarden Grand Cru, langoustines met mosterddressing, een volledig geëquipeerde saladebar en een halve kilo gegarneerde aardappelen van lokale kweek.

CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke slaat echter terug: ‘Onderhandelingen zijn vaak een uitputtingsslag. Een beetje comfort is wenselijk als we allemaal fit en geconcentreerd willen blijven. Bovendien is Etienne heus niet de enige die kwaliteit eist bij een onderhandeling.’

Beke verwijst daarmee naar de eveneens gelekte riders van Didier Reynders (MR), die telkens verzocht om twee Vlaamse assistentes, een blonde en een brunette, naar eigen zeggen om ‘zijn Nederlands scherp te houden’.

De oppositiepartijen laken de ‘spilzucht’ van de meerderheid. ‘Een decadente schande’, moppert Wouter Van Besien (Groen). ‘En het is weer typisch dat je ook de N-VA geen kik hoort geven. Ze waren er zelf als de kippen bij om exorbitante riders in te dienen.’

Geert Bourgeois (N-VA) ontkent met klem: ‘Ik ben nooit voorstander geweest van dat systeem. Mijn zogenaamde eis voor een permanent aanwezige wagon Roma-zigeneurs was bedoeld om de draak te steken met het systeem. Ik had nooit verwacht dat ze er effectief ook één zouden aanvoeren.’

Geert Bourgeois:
‘Ik ben nooit voorstander geweest van dat systeem’

Schouppe zelf reageert laconiek. ‘Wat willen ze dan? Dat ik de hele dag water en brood zat te eten? Misschien dat de groenen er geen probleem mee hadden hun brooddoos met bioplattekaas mee te nemen, maar sorry, je kan dat niet gaan opdringen aan iedereen.’