Zondaar Kim De Gelder wordt opgevist door Patrick Lefevere. Ondanks zijn duistere verleden krijgt hij een tweede kans als schaduwkopman.

Patrick Lefevere geeft De Gelder tweede kans

Opmerkelijke transfer in de wielerwereld: Patrick Lefevere biedt Kim De Gelder een tweejarig contract aan bij Omega Pharma-QuickStep. 'Iedereen verdient een tweede kans', zegt de vergevingsgezinde Lefevere.

Er was nog één plaats vrij bij Omega Pharma-QuickStep. Ploegmanager Patrick Lefevere wilde die leemte invullen met een grote vis en dat is hem gelukt. Kim De Gelder zal na een aanslepende juridische procedure voor Lefeveres team rijden.

Hoewel nog niet zeker is dat De Gelder zal worden vrijgesproken, heeft Lefevere geen zin om nog langer te wachten. ‘Om een topper in huis te halen moet je risico’s durven nemen.’

Kim De Gelder staat niet bekend als een gemakkelijke jongen. Zijn escapades hebben hem al meermaals in de problemen gebracht. ‘Iedereen verdient een tweede kans‘, verdedigt Patrick Lefevere zijn nieuwe poulain. ‘Hij zal zeker een sportieve meerwaarde voor ons team betekenen. Hij weet zijn emoties steeds onder controle te houden, zelfs in loodzware omstandigheden. De Gelder is een coureur met een ongekende aanvalsdrift, anoniem koersen is niet aan hem besteed.’

Lefevere stipt aan dat De Gelder ook publicitair erg interessant is. ‘Ik ben er zeker van dat De Gelder de nieuwe chouchou van het Vlaamse wielerpubliek wordt. Hij is enorm populair, dat bewijst de massa fanmail die bij hem binnenstroomt. Dat hij nooit om een controversiële uitspraak verlegen zit, zit daar zeker voor iets tussen.’

‘Ik wilde hem eigenlijk al eerder contracteren’, geeft Lefevere toe. ‘Door een spijtig voorval in 2009 sprongen de onderhandelingen af en waren we gedwongen hem als een baksteen te laten vallen. Maar hij is nu lang genoeg uit roulatie geweest. Normaal staat iemand twee jaar aan de kant bij een eerste misstap. De Gelder is geen recidivist en kan nu al meer dan vier jaar niet meer koersen. Dat is mensonterend.’

‘Kim is de omerta altijd blijven respecteren, wat niet evident is’, weet Lefevere uit eigen ervaring. ‘Zo veel volgehouden stilzwijgen verdient respect. Hij is zijn tweejarig contract meer dan waard.’

Patrick Lefevere:
‘De Gelder is de omerta altijd blijven respecteren. Dat verdient respect en een tweejarig contract’

‘Ik ben tevreden dat Lefevere me weer in de armen sluit’, zegt een zichtbaar ongeëmotioneerde De Gelder. ‘Ik beken mijn fouten, maar namen of de motieven voor mijn handelingen ga ik niet geven. Ook heb ik geen spijt van mijn daden. Dat hoort nu eenmaal bij de cultuur van het wielrennen.’