ACW-voorzitter Patrick Develtere heeft het verkorven bij de modale caféganger.

Ninoofse cafégangers woedend op ACW

Steeds meer Vlamingen zijn diep verontwaardigd over de financiële praktijken van het ACW en de rol van de betrokken politici. Dat blijkt uit een representatieve bevraging in café Nostalgia in Ninove.

De spanning is te snijden in café Nostalgia. Er heerst grote ongenoegen over de onduidelijkheid van het ACW, het vermeende financiële gesjoemel en de mogelijke rol van ex-minister Steven Vanackere.

Julien (41), werknemer bij bpost, gelooft niet in de onschuld van het ACW. ‘De dividenden kwamen zogezegd uit de reeds belaste winst bij een vennootschap met sociaal oogmerk, zelf volledig onderworpen aan de regels van de vennootschapsbelasting’, stipt Julien aan. ‘Maar als ík een kerk zou bouwen in Marokko, vlieg ik wel onmiddellijk in de gevangenis.’

Ook huisvrouw Jenny (62) is boos. ‘Ik ben geen racist, maar het argument dat er bij de uitkerende vennootschappen belasting betaald werd, snijdt geen hout. Ik, gij en alle andere Vlamingen betalen op voordien getaxeerde dividenden nog eens 25 procent roerende voorheffing!’

Cafébaas Luc (38) nuanceert. ‘Iedereen weet dat het aandeel in de winst van de verzekeraar door de fiscus wordt beschouwd als Definitief Belaste Inkomsten (DBI). Maar wat wil je, met deze Waalse PS-regering?’

‘Die DBI-regeling is wel door het parlement ingevoerd om dubbele belasting bij vennootschappen te vermijden’, repliceert Peggy (39), sinds vier jaar werkloos. ‘Dat kan alleen in een apenland als België.’

‘Allemaal goed en wel, maar ondertussen wachten de Arco-coöperanten na de vereffening nog altijd op hun geld’, weet Marcel (64), een ambtenaar op rust. ‘En de dag nadien worden ze allemaal vrijgelaten door allerlei procedurefouten. Dan beginnen ze gewoon opnieuw.’

Huisvrouw Jenny:
‘Ik, gij en alle andere Vlamingen betalen op voordien getaxeerde dividenden nog eens 25 procent roerende voorheffing!’

‘Ik had het zien aankomen. De erg hoge tarieven die de bank voortdurend aanbood om deposito’s binnen te halen, gaven duidelijk aan dat Belfius onder voortdurende liquiditeitsdruk stond’, vat Kenny (18) de sfeer in het café goed samen. ‘En de N-VA zegt uiteindelijk wat de gewone man denkt.’