Procureur Herman Dams heeft zich van zaak vergist. 'Ik ben niet tussenbeide gekomen in het zaak van Jonathan Jacob, maar in een ruzie tussen mijn dochters.'

Dams tussenbeide gekomen in ruzie dochters

De Antwerpse procureur des Konings Herman Dams is persoonlijk tussenbeide gekomen in een ruzie tussen zijn twee dochters. Procureur-generaal Yves Liègeois wil hem uit zijn vaderlijke gezag laten zetten.

Eerder deze week bekende Herman Dams tussenbeide te zijn gekomen in de zaak van Jonathan Jacob. Die verklaringen trekt hij nu weer in. Hij blijkt zich van zaak vergist te hebben: Dams is persoonlijk tussenbeide gekomen in een ruzie tussen zijn twee dochters van vier en zes.

‘Dergelijke tussenkomsten zijn onverzoenbaar met mijn functie als procureur des Konings. Na rijp beraad heb ik besloten een stapje opzij te zetten’, verklaarde een geëmotioneerde Dams vanochtend.

‘Mijn twee dochters waren aan het ruziën over de afstandsbediening van de tv. Dat gebeurt in elk gezin, waarmee ik mijn gedrag absoluut niet wil goedpraten. Ik vond het op den duur welletjes en wilde de situatie niet verder doen escaleren. Daarom besloot ik persoonlijk in te grijpen met gepaste middelen. Dat is ongepast voor een procureur. Ik besef dat ik mijn boekje te buiten ben gegaan’, gaf Dams toe.

Onderzoeksrechter:
‘Heeft hij openlijk partij gekozen voor één van zijn twee dochters of trad hij bemiddelend op?’

‘Deze fout is onvergeeflijk’, stelt de doortrapte procureur-generaal Yves Liègeois met genoegen vast.

‘Dergelijke interventies zijn onverzoenlijk met de functie die hij bekleedde‘, meent ook minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). ‘Het is fout van Dams om partij te kiezen. Een ruzie over pietluttigheden kan in elk gezin voorkomen, maar als je als procureur kinderen wilt, moet je je neutraal opstellen.’

Ook Karel Van Cauwenberghe, voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters, maakt kanttekeningen bij het tijdelijke non-actief van Dams. ‘Heeft hij openlijk partij gekozen voor één van zijn twee dochters of trad hij veeleer bemiddelend op? In beide situaties is hij in de fout gegaan, maar om de publieke opinie te blijven voeden met smeuïge verhalen is het geen onbelangrijk detail’, stipt Van Cauwenberghe. ‘Dit is informatie waar het publiek recht op heeft vóór het onderzoek naar de misstanden in het grootste parket van Vlaanderen officieel afgerond is.’