Renaat Landuyt hoopt met zijn stad een voortrekkersrol te spelen door het woord 'pedofiel' te schrappen. 'Mensen voelen zich Bruggeling, niet pedofiel.'

Brugge schaft het woordje ‘pedofiel’ af

Brugge gaat resoluut voor een nieuw re-integratiebeleid voor pedofielen. 'Het schrappen van het woord pedofiel is een startschot', zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). 'De sector is zelf vragende partij.'

Brugse pedofiel of pedofiele Bruggeling: dergelijk stigmatiserend taalgebruik is binnenkort verleden tijd in Brugge. ‘We zijn allen Bruggeling’, stelt burgervader Renaat Landuyt. ‘Het is aan uw eigen gat dat ge weet hoe een ander schijt en voorwaar ik zeg: wij schijten allemaal hetzelfde. Tenzij je een stoma hebt.’

‘De vraag om het woord ‘pedofiel’ te schrappen, komt uit de sector zelf’, benadrukt Landuyt. ‘De pedoseksuele minderheden zijn komen aankloppen met het verzoek om het p-woord uit het bestuursakkoord te verwijderen. Het schepencollege heeft die wens ingewilligd. Je merkt het op straat: Bruggelingen met pedofiele voorkeuren zijn niet tevreden met de stempel die ze opgekleefd krijgen. Ze vinden het irritant dat mensen hen naroepen: “Hé, vuile pedo, blijf met je fikken van mijn kind of ik breek je vingers en steek ze in je gat! Begin maar al te bloeden!” Die mensen voelen zich nochtans Bruggeling, niet pedofiel. Die noemer verbindt niet, maar sluit uit.’

Landuyt noemt de term ‘pedofiel’ achterhaald. ‘Het pedofiele landschap is veel diverser dan het woord doet vermoeden. Er zijn pedofiele bisschoppen, maar evengoed zijn er schoolmeesters, stiefvaders, sporttrainers en muziekleraars die het niet kunnen laten om de eerbaarheid van onze kinderen aan te tasten. Het gaat niet om een homogene groep.’

Helemaal definitief is de beslissing nog niet, beklemtoont Landuyt. Het schepencollege moet nog zijn definitieve akkoord geven. ‘De grote voorwaarde voor het schrappen van het woord ‘pedofiel’ is dat we niet het signaal willen geven dat we de pedofilieschandalen proberen te minimaliseren. Kinderverkrachters worden niet opeens engeltjes door symbolisch een woord te schrappen.’

De Brugse bisschop Roger Vangheluwe, zelf een overtuigd pedofiel, gelooft niet dat de beslissing veel zoden aan de dijk zal brengen. ‘Als we vanaf morgen allemaal ‘sexy motherfucker’ gebruiken in plaats van ‘pedofiel’, dan wordt geen enkele pederast daar beter of slechter van’, meent Vangheluwe. ‘Je moet de structurele problemen aanpakken. Anders zal elke benaming vroeg of laat een negatieve bijklank krijgen. Zolang de basismentaliteit tegenover pedoseksuele medemensen niet verandert, mag je zoveel eufemismen bedenken als je wilt.’

Roger Vangheluwe:
‘Ik heb vooral een probleem met het woord slachtoffer’

Overigens zegt Vangheluwe met het woord ‘pedofiel’ op zich geen probleem te hebben. ‘Wel met het woord ‘slachtoffer’. Het is dat woord dat geschrapt zou moeten worden wanneer het over pedofilie gaat’, argumenteert de Brugse bisschop.