De reactie van de Unesco op de Aalsterse SS-VA is te zeer begaan met de Joden, vinden andere minderheidsgroepen die halvelings werden uitgeroeid door de nazi's.

Zigeuners furieus over ‘te Joodse’ Unesco

Zigeuners kunnen niet lachen met de reactie van de Unesco op de carnaval-nazi's in Aalst. 'Onder de nazi's zijn meer niet-Joden gestorven dan Joden. Toch blijft de Unesco de nadruk leggen op de Jodenvervolging.'

Boos worden: Joden kunnen er wat van, maar de zigeunerse gemeenschap laat zich evenmin onbetuigd. Mark David, voorzitter van de Alliantie van Romaburgers, zegt gechoqueerd te zijn door ‘de selectieve verontwaardiging van de Unesco’.

Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, had zich eerder deze week furieus uitgelaten over de nazi-taferelen tijden het carnaval van Aalst. Doordat Aalst Carnaval om onverklaarbare redenen opgenomen is in de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid, vond Bokova het nodig de Aalstenaars duchtig de les te spellen. Dat carnavalsgroep Eftepie de draak had gestoken met het N-VA-bestuur van de Oost-Vlaamse stad vond zij er zeer ver over. De Eftepiërs trokken immers verkleed als SS-officieren met blikken Zyklon Ajoin de straat op en maakten allerlei toespelingen op de Tweede Wereldoorlog en de bijbehorende Holocaust. ‘Ocharme, zo extreem pijnlijk voor de Joden’, hekelde Bokova de ludieke opvoering.

De Unesco-bazin krijgt nu zelf het deksel op de neus. De Alliantie van Romaburgers distantiert zich van de eenzijdige nadruk op de Joodse verliezen en stelt in een persbericht diep geschrokken te zijn door de ‘onaanvaardbare uitspraken die een belediging vormen voor de herinnering aan de honderdduizenden zigeuners die werden vermoord in de Duitse vernietigingskampen’. ‘Ons volk werd zwaarder getroffen door de wreedheden van de nationaal-socialistische SS-VA dan de Joden.’

Voorzitter Mark David stelt dat de systematische vernietiging van zigeuners niet gebagatelliseerd mag worden voor lokale judeo-maçonnieke doeleinden. ‘Ook al staat de Belgische pers garant voor vrijheid van meningsuiting en satire, geenszins vormt dat een rechtvaardiging om naar antiziganistische stereotyperingen te grijpen’, stipt hij aan.

De zigeunerleider wijst er ook op dat Irina Bokova als lid van het Bulgaarse establishment jarenlang de discriminatie van Roma heeft gedoogd en dat ze in de jaren tachtig een dubieuze rol heeft gespeeld in het totalitaire communistische regime. ‘Ik wil niks insinueren, maar is het toeval dat een notoire collaborateur met de gehate Sovjets nu poogt ons volk uit te wissen uit de geschiedenis? Telkens wanneer Joodse en bolsjewieke krachten de handen in elkaar slaan, zijn zigeuners de pineut.’

Communisten en Russen reageren op hun beurt verbolgen op de uitspraken van de zigeuners. ‘Er zijn zeker drie miljoen Sovjet-Russen gestorven door toedoen van de nazi’s en nog eens ruim 2 miljoen Slaven uit Polen, Wit-Rusland en Oekraïne. Dat is nog wel wat meer dan ochot ocheire een half miljoen zigeuners, wier leven toch al niet veel waard is. Als er dus iemand recht heeft om de Unesco een stelletje zionisten te noemen, dan zijn wij het wel.’

Zigeneurleider:
‘Ons volk werd zwaarder getroffen door de wreedheden van de nationaal-socialistische SS-VA dan de Joden’

Ook ontstelde en verbijsterde homoseksuelen, gehandicapten, vrijmetselaars, Jehova’s getuigen, Vrije Bijbelonderzoekers en de laatst overgebleven Esperantist op aarde verwijten de Unesco niet te begrijpen dat de eenzijdige nadruk op de Jodenvervolging traumatiserend is voor de andere vervolgde bevolkingsgroepen op wie de nazi’s tot op heden onuitwisbare sporen hebben nagelaten.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) probeert nu de gemoederen te bedaren met  een compromisvoorstel. Zo zou het aantal haken aan nazikruisen tijdens de Aalsterse carnavalsstoet beperkt moeten blijven tot maximum drie.