N-VA draagt Etienne Vermeersch voor als partijloze paus. 'Het kan niet langer dat de grootste politieke formatie in Vlaanderen wordt uitgesloten.'

N-VA verdedigt kandidatuur partijloze paus

De N-VA mengt zich in de discussie over de opvolging van paus Benedictus XVI. De grootste partij van Vlaanderen denkt eraan filosoof Etienne Vermeersch voor te dragen als partijloze paus.

‘We kunnen niet anders dan vaststellen dat het pausschap sinds jaar en dag wordt geclaimd door één politieke familie: de christendemocratie. Voor ons is dat niet langer vanzelfsprekend’, geeft voorzitter Bart De Wever aan.

De Vlaams-nationalistische partij denkt daarom hardop na over een partijloze kandidaat voor het pausschap. ‘Het kan niet langer dat de grootste politieke formatie in Vlaanderen wordt uitgesloten’, stelt De Wever, die geen bezwaar zou maken tegen een areligieuze paus.

De geruchten worden steeds luider dat N-VA de Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch (79) zal voordragen als nieuwe paus. ‘Hij heeft er de leeftijd voor. Zijn vechtlustige profiel is zeer geschikt voor een kerk die in de verdrukking zit’, zegt het anonieme Kamerlid Theo Francken. ‘Net zomin als meneer Ratzinger is Etienne Vermeersch een groot verzoener. Dat is goed, want wij houden wel van een stevige polemiek nu en dan.’

Met Etienne Vermeersch aan het roer van de katholieke kerk kan het christendom andermaal frontaal ten aanval trekken tegen de islam. ‘Wij zullen die islamieten eindelijk onze renaissance kunnen opleggen, want die hebben ze nog niet gehad. Betalen zullen ze!‘, weet een historicus uit de toplaag van de N-VA.

Tegelijk kan Vermeersch de fouten van Benedictus XVI rechttrekken. Die besteedde tijdens zijn pontificaat te weinig aandacht aan het ideaal van de oecumene, om maar niet te zeggen dat hij er vierkant zijn gat aan heeft gevaagd. ‘Als filosoof is Etienne Vermeersch de geknipte man om voort te timmeren aan de oecumenische kerk’, observeert professor kerkelijk recht Rik Torfs (KU Leuven). ‘Door zijn achtergrond als jezuïet heeft hij voeling met vele gelovigen wereldwijd. Tegelijk beweert hij al enkele decennia dat God niet bestaat, wat hem populair maakt in het ontkerstenende Westen. Als hij enerzijds die twee visies kan combineren, gaat de kerk anderzijds een mooie toekomst tegemoet.’

De rest van CD&V is het grondig oneens met Torfs. ‘Etienne Vermeersch als paus is een te groot cadeau voor N-VA. Die partij begint nu zelf al te enerzijds-anderzijdsen’, protesteert voorzitter Wouter Beke. ‘Dat is óns spelletje. Wij doen dat al veel langer. Andere traditionele partijen zegden het ook: het origineel is beter dan de kopie.’

Vermeersch zelf doet het niets dat zijn naam zo vaak gedropt wordt. ‘Aan namedropping doe ik niet mee‘, gniffelt de ethicus. ‘Wat telt, is dat ik de juiste mening heb, moreel superieur aan alle andere meningen. Mijn tegenstanders hebben niet enkel ongelijk, zij mogen ook op mijn misprijzen rekenen, in het beste geval op een beetje meewarigheid.’

Bij Open Vld, die zelf antireligieuze paus op de troon wil hijsen, is de ontgoocheling groot

Bij de Open Vld, die al decennialang poogt om een antireligieuze paus op de kerkelijke troon te hijsen, is de ontgoocheling groot. De partij zal zich pro forma nog even verzetten, maar bronnen binnen het partijhoofdkwartier bevestigen dat de veer bij Guy Verhofstadt definitief gebroken is. ‘Guy zal geen kerkvorst worden. Stilaan komt het besef dat hij het allerhoogste ambt nooit zal bekleden. En het Vaticaan heeft geen oppositie waar hij fractieleider van kan worden.’