De servers van Google liggen stilaan in puin. Dat heeft alles te maken met de voortdurende stroom artikels over Bart De Wever.

Google-servers crashen op ‘Bart De Wever’

Door toedoen van een Vlaamse kwaliteitskrant staan de servers van Google op crashen. ‘Als De Standaard aan dit tempo doorgaat met het produceren van artikels over Bart De Wever, halen we 2014 niet.’

Larry Page, oprichter en CEO van Google, is bezorgd. Zijn ingenieurs zijn van geen kleintje vervaard, maar op de onstuitbare informatiestromen over de voorzitter van de N-VA hebben ze voorlopig ook geen antwoord. De internetgigant wijst met een beschuldigende vinger naar de nieuwssite standaard.be.

‘Nu al levert de zoekopdracht “Standaard + Bart De Wever” ruim 970 miljoen hits op’, bromt Page. ‘Maar dagelijks komen er honderden, duizenden nieuwe weblinks bij. Het punt van verzadiging is zogoed als bereikt. Onze zoekcomputers dreigen ermee onvrijwillig het werk neer te leggen. Als De Standaard aan dit tempo doorgaat met het produceren en online gooien van artikels, interviews, analyses en hoogst persoonlijke impressies over Bart De Wever, halen onze servers het einde van 2013 niet.’

Larry Page stelt zich vragen bij het nut van al die artikels over steeds maar dezelfde man. ‘Vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar er zijn grenzen. Altijd maar opnieuw dat zure getreiter van Bart De Wever, telkens weer gevolgd door de nog zuurdere verontwaardiging van domlinkse intellectuelen. En dan voelen ook de cheffen-wetstraat van alle andere kranten zich geroepen om een tenenkrommende analyse over alwéér diezelfde man uit hun pen te persen. Stop alstublieft met die onzin of we zetten er een filter op!’

Karel Verhoeven en Tom Heremans, die als respectievelijk hoofdredacteur en chef weekendkrant bepalen hoeveel er dagelijks over Bart De Wever mag worden bericht in De Standaard, zijn zich van geen kwaad bewust. ‘Bart De Wever haalde deze week alleen de krant toen hij werd gecensureerd op een Waalse boekenbeurs, misbegrepen door de homobeweging, uitgescholden door linkse elitaire culturo’s, gelauwerd in het Baskenland, geïnterviewd over zijn ideologie, geprezen wegens zijn talenkennis, bekritiseerd wegens een interview in Knack. O ja, en natuurlijk ook toen zijn vaste column in De Standaard verscheen. Ik vind dat echt niet overdreven’, stelt Verhoeven.

Een bron dicht bij de redactie wijst er echter op dat er ook vandaag opnieuw lustig over De Wever is geschreven. Zo staat er een kritische analyse van Bart Sturtewagen en een commentaarstuk van ombudsman Tom Naegels in de kwaliteitskrant. Is dat echt niet wat overdreven?

Tom Heremans is de kritiek op De Standaard moe. Hij gelooft dat jaloezie een factor is bij die kritiek. ‘Onze verkoopcijfers zijn goed. En op de wereldkampioenschappen deontologie in Londen is onze krant onlangs nog tweede geëindigd. Ik denk dus dat we bijzonder goed geplaatst zijn om elke dag minstens zeventien krantenpagina’s te wijden aan Bart De Wever.’

Larry Page:
‘Stop alstublieft met die onzin of we zetten er een filter op!’

Senior writer Bart Brinckman is niet onder de indruk van het dreigement van Larry Page. ‘Ik denk dat Google dringend krachtiger machines zal moeten uitvinden. In de aanloop naar de verkiezingen van 2014, 2018 en zeker ook 2022 zullen we alleen maar intensiever gaan berichten over de grootste voorzitter der Vlaamse partijen. Ik bedoel: over de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen.’