Jan Briers krijgt tegenkanting van de voornaamste CEO's ter wereld. Daar kan zelfs de N-VA niet tegenop.

Ook Davos verwerpt kandidatuur Jan Briers

Het kruim van de economische wereld heeft zich op het World Economic Forum in Davos uitgesproken tegen Jan Briers als gouverneur van Oost-Vlaanderen. NV-A moet op zoek naar een nieuwe kandidaat.

Wat de Open Vld niet voor elkaar kreeg, hebben de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld na een korte vergadering in het Zwitserse wel bewerkstelligd. Jan Briers zal dan toch niet de volgende gouverneur van Oost-Vlaanderen worden.

Voor de verzamelde pers deelde Michael Bloomberg, hoofdaandeelhouder van Bloomberg Financial Media Company, de beslissing mee uit naam van alle captains of industry: ‘De keuze voor Jan Briers is voor ons onaanvaardbaar.’

‘Dat deze man boven de partijgrenzen zou staan, is een lachertje’, bevestigt James Dimon, CEO van JPMorgan Chase. ‘Jan Briers draagt onmiskenbaar een N-VA-signatuur, daarover moet je niet hypocriet doen.’

‘En op zich er niets mis met een N-VA kandidaat’, voegt de topman van General Motors, Daniel Akerson, daar aan toe. ‘Maar dan had die partij dat wel eerst moeten aftoetsen binnen de Vlaamse én de federale regering.’

De NV-A reageert verslagen. ‘Jammer, net nu we dachten een compromis te hebben bereikt’, kreunt Jan Jambon. ‘Maar we moeten ons neerleggen bij de beslissing van de meest vooraanstaande bedrijfsleiders ter wereld. Zij vormen een belangrijk deel van ons kiespubliek.’

‘Ik stel met genoegen vast dat de politiek rekening begint te houden met ons, de belangrijkste CEO’s ter wereld’, gnuift Bart Verhaeghe (Uplace). ‘Dat is belangrijk voor het herstel van ons vertrouwen in de toekomst.’

Morgen zullen de bedrijfsleiders tijdens een geplande power breakfast een eigen shortlist van aanvaardbare kandidaten overhandigen aan de Belgische regeringsdelegatie.

James Dimon (JPMorgan):
‘Dat die man boven de partijgrenzen zou staan is een lachertje’

Vanavond buigen de CEO’s zich nog over de situatie in Denderleeuw en over de relevantie van GAS-boetes voor kinderen die met sneeuwballen gooien.