Prins Laurent hoopt dat hij zijn hachje kan redden door openhartig te praten over zijn domste stoten.

Ook Laurent wil te biecht bij Oprah Winfrey

Laurent wil zich laten interviewen door het Amerikaanse tv-coryfee Oprah Winfrey. De Belgische prins zit in een bijzonder lastig parket en hoopt met een openhartige biecht in het reine te komen met zijn demonen.

Prins Laurent staat op het punt zijn dotatie te verliezen. Jarenlang zou hij, zonder medeweten van de regering, contact hebben gehad met Afrikaanse diplomaten. Tegenover de Belgische pers wil de prins geen woord lossen, maar de geruchten worden steeds luider dat hij bij Oprah Winfrey tot bekentenissen zal overgaan.

Gedurende jaren heeft de meest ecologische royal hardnekkig ontkend dat hij clandestiene activiteiten uitvoerde, maar stilaan is de druk onhoudbaar. De regering dreigt ermee om hem op droog zaad te zetten. ‘We zijn beu de fratsen van Laurent’, zei een opvallend felle premier Di Rupo (PS) gisteren in de Kamer. ‘Er zijn zinvoller projecten om jaarlijks 300.000 euro in te investeren, zoals bijvoorbeeld een hogesnelheidstrein naar Nederland.’

Een anonieme bron die dicht bij Laurent staat, meent te weten dat de prins eerlijk zal zijn tegen Oprah. Maar over de precieze inhoud van de biecht is het voorlopig speculeren.

Oprah Winfrey van haar kant suggereerde dat de prins in tranen is uitgebarsten tijdens een verkennend gesprek. ‘Maar omdat ik het Frans niet machtig ben, verstond ik niet wat hij zei.’

Laurent zou gevraagd hebben dat Oprah hem vooral vragen voorschotelt waarop hij eenvoudigweg ja kan antwoorden, zoals ook dopingzondaar Lance Armstrong deed. Is hij dan te dom of te lui om enige kanttekeningen te maken bij mogelijke malversaties waarover journalisten graag meer uitleg hadden gekregen of denkt hij dat hij een positievere indruk nalaat als hij met een bevestigend ‘ja’ antwoordt op ingewikkelde vragen waar de stellers op den duur zelf niet meer aan uitgeraken? ‘Ja’, repliceerde Laurent kortaf aan onze reporter.

Royaltywatchers gaan ervan uit dat Laurent ook andere leden van het koningshuis zal meesleuren in zijn val. ‘De entourage van de koning vreest dat de biecht van zijn jongste zoon de monarchie te gronde zal richten‘, zegt koningshuiskenner Jan Van den Berghe. ‘Naar verluidt zal Laurent de naam van zijn vader tot drie keer toe vernoemen.’

Royaltywatchers gaan ervan uit dat Laurent ook andere leden van het koningshuis zal meesleuren in zijn val

Een furieuze Fabiola is alvast hysterisch geworden. ‘Hoe kunnen we Laurent nu nog geloven?’, krijste de weduwe van koning Boudewijn.