Jongeren die luisteren naar Frans Bauer en consorten maken tot zes keer meer kans om later extreem rechts te stemmen.

Onderzoek linkt schlagers aan extreem rechts

Onderzoek van de Universiteit van Utrecht heeft een verband aangetoond tussen een voorkeur voor schlagermuziek en extreem rechtse politieke opvattingen. 'Laura Lynn heeft een reactionaire invloed.'

‘We onderzochten de levensstijl van de jongeren en keken naar de samenstelling van hun gezinnen, hun cultuurgedrag, vrienden en opleiding om te zien wat het sterkste hun politieke mening beïnvloedde’, licht professor Joop Hoeksema van de faculteit Sociale Wetenschappende resultaten toe.

De meest invloedrijke factor was blijkbaar muziek. Jongeren die aangaven graag te luisteren naar schlagermuziek, met bekende artiesten zoals Frans Bauer, Laura Lynn of Frans Duijts, maakten tot zes keer meer kans om later te stemmen voor extreem rechts.

‘We waren zelf erg verrast door die reactionaire correlatie’, geeft Hoeksema toe. ‘Toch konden we niet naast het statistische verband kijken. Muziekvoorkeur was de meest betrouwbare indicator voor politiek gedrag. Het schlagergenre is natuurlijk een type muziek dat zeer rechtlijnig en formulaïsch is en bovendien in de volkstaal wordt gezongen. Ik kan me voorstellen dat dat past in het profiel van iemand met extreem rechtse politieke voorkeuren.’

Moeten we dan beginnen uit te kijken als er een schlagerfestival in onze buurt zijn tenten opslaat? ‘Ik wil toch nuance aanbrengen, hoor’, glimlacht Hoeksema. ‘Schlagermuziek benadrukt namelijk ook positieve waarden als gezellig samenzijn, complexloze liefde en utopische vakanties.’

In eigen land heeft het onderzoek alvast controverse opgeroepen. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a), die zich nochtans zelf laat voorstaan op zijn volkse imago, zegt ‘niet verbaasd’ te zijn, want ‘die volksmassa’s die staan te springen voor Sam Gooris op een podium, ik voel mij daar niet op mijn gemak bij. Ik vind dat griezelig. Het is alsof de jaren dertig terug zijn.’

Joop Hoeksema:
‘Schlager is rechtlijnig en formulaïsch, net als extreem rechts’

Gerolf Annemans, voorzitter van het Vlaams Belang, haalt dan weer de schouders op. ‘Voor de linkse elite van universiteiten en cultuurhuizen is er altijd wel een reden om authentieke volkscultuur af te kraken. Ik denk niet dat onze kiezers daar wakker van liggen.’