Een vrouw met netkousen. Zij mag de Hema niet meer binnen doordat sommigen netkousen associëren met het prostitutiemilieu. © Savanna Lee

Vrouwen met netkousen uit Hema geweerd

De Nederlandse winkelketen Hema blijft vasthouden aan haar strakke neutraliteitsbeleid. Klanten die netkousen dragen, zijn er niet meer welkom. 'Heel wat vrouwen nemen aanstoot aan hoerige lingerie.'

Hema krijgt de jongste tijd ongelooflijk veel klachten binnen omtrent vrouwen die netkousen dragen. Voor zulke vrouwen is er volgens woordvoerster Judy op het Veld geen plaats meer in de Hema. ‘Zij verstoren de rust en wekken bij onze klanten een gevoel van onbehagen op. Dat kan niet de bedoeling zijn’, stelt Op het Veld.

‘In het kader van ons retestrakke neutraliteitsbeleid kunnen we niet anders dan klanten die netkousen dragen de toegang tot onze winkel ontzeggen. Onze dresscode voor klanten is nu zo verfijnd dat iedereen die onze winkel bezoekt, weet dat hij geen kledij gerelateerd aan een afwijkende levensstijl mag dragen. De middelmaat is onze norm.’

Er is zeker geen sprake van discriminatie, benadrukt de Hema-woordvoerster nog. ‘We staan juridisch sterk in onze schoenen.’

Volgens van Op het Veld kon Hema de klachten van doordeweekse klanten niet langer in de wind slaan. ‘Bij Hema vinden we de mening van onze klanten belangrijk. Heel wat vrouwen nemen aanstoot aan hoerige lingerie. Met netkousen een winkel binnenstappen, is niet fatsoenlijk. Dat past niet binnen ons neutraliteitsbeleid. Bovendien wegen die velen negatieve reacties zwaarder door dan de vrijheid van de marginale groep sletten die netkousen dragen. Het winkelcomfort van onze klanten staat centraal. Daarom achtten wij het opportuun om alle dellen met netkousen uit onze winkel te weren’, zegt Op het Veld.

Hema wil vermijden dat klanten zich beledigd voelen door een stuk stof

Moslima’s die hun hoofddoek in de Hema kopen, zijn opgelucht. ‘Hopelijk zal de directie ook ingrijpen tegen kassiersters die netkousen dragen. In het kader van de neutraliteit willen wij, vrome moslimvrouwen, niet bediend worden door een bandeloze hoer’, merkt Houda Eskarbache op.

‘Daar zullen wij inderdaad op letten. Waar mogelijk zullen we de netkousen uit ons assortiment schrappen’, oppert Op het Veld. ‘Hema wil koste wat het kost vermijden dat klanten zich beledigd voelen door een stuk stof.’