Tom Boonen geeft toe dat hij een platvloerse bedrieger is. 'Als ik koorts heb, ga ik op consultatie bij mijn huisdokter.'

Tom Boonen bekent: ‘Ik heb een huisdokter’

Een dopingbom is losgebarsten in het Vlaamse wielrennen. Tom Boonen heeft bekend een huisdokter te bezitten. Er hangt de wielerheld een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

De geruchten deden al langer de ronde dat Tom Boonen een huisdokter heeft. ‘Ik doe zeer sporadisch een beroep op hem’, geeft Boonen nu voor het eerst toe. ‘Wanneer ik me verkouden voel of koorts heb, ga ik bij hem op consultatie. Bovendien houdt hij ook mijn medisch dossier bij. Ik besef dat dat een onvergeeflijke fout is. Ik zal de straf die ik opgelegd krijg, hoe zwaar ze ook moge zijn, gewillig ondergaan. Mijn verontschuldigingen aan de fans die me altijd blijven steunen zijn.’

Volgens insiders is de bekentenis van Boonen geen verrassing. ‘Ik had het al zien aankomen in 2005,’ stelt de gevreesde wielerjournalist Hans Vandeweghe. ‘De geruchten werden alsmaar hardnekkiger en dan komt er een moment dat zelfs de grootste bedrieger niet meer kan ontkennen. Deze dopingbom is zeer schadelijk, maar kan ook louterend werken voor de wielersport. Mogelijk zullen nu nog meer gevallen opduiken van renners met een huisdokter.’

‘Dit is een schok voor de wielrennerij’, vindt Michel Wuyts, bij Sporza de meest poëtische aller wielercommentatoren. ‘De sport heeft weer wat streepjes op de carrosserie staan. De vraag is hoe diep ze zijn. Tommekes prestaties in de voorjaarsklassiekers van 2012 riepen al vraagtekens op. Zonder medische begeleiding is zo’n krachttoer onwezenlijk. Boonen had poeder in de benen, maar hij leek me een fideel persoon. Frotten is niet echt zijn ding. Dat hij zich zou laten begeleiden door een huisdokter, is nooit in me opgekomen. Ik moet stellen dat ik me weer heb laten vangen in al mijn kinderlijke naïviteit. Ze hebben me weer een lus aan het been gesmeerd.’

Door zijn bekentenis dreigt Boonen twee jaar geschorst te worden door de UCI. ‘Dit is een mokerslag voor de wielersport’, stelt UCI-voorzitter Pat McQuaid. ‘Maar de UCI zal haar strijd tegen doping voortzetten. Door wielrenners toe te laten naar huisdokters te gaan, zet je de kat bij de melk. Een huisdokter heeft te veel kennis over doping. Die oude dopingcultuur moet verbannen worden uit de wielersport. We zullen daarom bekijken of we Boonen niet levenslang kunnen schorsen. Tom Boonen has no place in cycling.

Ontgoochelde
Michel Wuyts:
‘Ze hebben me weer een lus aan het been gesmeerd’

De biecht van Boonen lijkt een golf van bekentenissen teweeg te hebben gebracht. Volgens bronnen dicht bij Lance Armstrong overweegt ook de voormalig zevenvoudig Tourwinnaar te bekennen een huisdokter te hebben.