Inloggen op Facebook? Begin dan maar al te kwijlen, zodat de site uw DNA kan analyseren.

Gebruikers Facebook moeten DNA afstaan

Hebt u uw bloed, spuug of kak klaar? Goed, want u zult ze nodig hebben om ingelogd te geraken op Facebook. De socialnetwerksite heeft zijn privacyregels weer aangepast en eist nu DNA van de gebruikers.

Facebook zorgt weer voor paniek bij de gebruikers. Het bedrijf hervormt de manier van inloggen drastisch. Gebruikers hoeven geen paswoord meer te onthouden, maar kunnen zich aanmelden met een genetische vingerafdruk. Een simpele procedure, die wel enkele nadelen heeft.

Voor de DNA-herkenning volstaat een bloeddruppel, een klodder speeksel of zelfs gewoon een bolletje strontje dat u achteloos op uw bureau laat rondslingeren. ‘Gebruiksgemak boven alles’, stelt CEO Mark Zuckerberg. ‘Dit past in de democratisering van Facebook. Geen gedoe meer met paswoorden, ook voor dementerenden en alzheimerpatiënten wordt Facebook nu gebruiksvriendelijk.’

Aan elk e-mailadres wordt een persoonlijk DNA-profiel verbonden. ‘Dubbele Facebookaccounts kunnen dus niet meer dus’, zegt Zuckerberg. ‘Zo kunnen we ook makkelijk nagaan hoeveel mensen er écht op Facebook zitten.”

Ook voor de gebruikers heeft DNA-herkenning tal van voordelen. ‘In vele families zit het hele gezin op Facebook. Nu kun je gemakkelijk nagaan of je broer of zus geen bastaardkind is, verwerkt door de melkman, de postbode of, je weet nooit, de man die de septische put komt ledigen’, zegt Zuckerberg. ‘In geval van buitenechtelijke kinderen kunnen we met onze DNA-databank op zoek naar de echte vader of moeder. Zo wordt Facebook meteen een stuk spannender.’

Aan de hand van het DNA kunnen gebruikers hun levensverwachting laten voorspellen. Erfelijke en psychische ziektes zullen automatisch in de Timeline verschijnen. ‘Heel handig voor werkgevers en voor verstrekkers van levensverzekeringen’, weet Zuckerberg.

Er doen echter allerlei paniekberichten de ronde dat Facebook zich het copyright op het gescande DNA zal toeëigenen. Het bedrijf zou die info verkopen aan adverteerders. Zuckerberg ontkent dat niet, maar stelt dat dat gebeurt om veiligheidsredenen. ‘Aan de hand van onze DNA-databank zullen misdaadzaken makkelijker opgelost worden.’ Die uitleg overtuigt slechts weinigen. ‘Wat als iemand met mijn kak gaat lopen, inlogt en daarna onder mijn naam de domste dingen gaat posten?!!!!!’, vraagt Maurice Delrue (77) uit Kortrijk zich bezorgd af in een Facebookstatus die massaal geliket wordt door zijn kleinkinderen.

Mark Zuckerberg:
‘Ook voor dementerenden en alzheimerpatiënten wordt Facebook gebruiksvriendelijk’

De nieuwe regels gelden ook niet voor iedereen. Mensen die aan aandoeningen lijden waardoor ze geen DNA hebben, zijn niet meer welkom op Facebook. Zij worden van de netwerksite verbannen. ‘Ze kunnen eenzaam gaan zijn op Hyves of Netlog’, knipoogt Zuckerberg.