Ron Jeremy speelt Jo Vally. Volgens bezieler Otto-Jan Ham wordt de film de Vlaamse 'Walk the Line'.

Ron Jeremy vertolkt Jo Vally in biopic

Opmerkelijk: de Amerikaanse acteur Ron Jeremy zal meespelen in een Vlaamse film. Hij neemt de rol van de charmezanger Jo Vally op zich in een film over diens leven. De opnames gaan begin 2013 van start.

Het gaat snel voor Jo Vally. Wat aanvankelijk een grap leek, in samenspel met Studio Brussel-presentator Otto-Jan Ham, werd plots een serieus project toen succesregisseur Erik Van Looy toehapte.

‘Jo Vally is tegelijk zeer Vlaams en zeer universeel. Hij heeft niet het aura van ongenaakbaarheid van een Will Tura’, zegt Ham, bezieler van het project. ‘Dat maakt hem menselijk. Ik ben erg blij dat Erik het idee ziet zitten.’

Vally, geboren als Valère Lauwers, zat lang in obscuriteit aan zijn muziekcarrière te timmeren en scoorde zijn grootste hits pas in de jaren negentig. Nummers als ‘Eeuwig en altijd’, ‘Ga mee naar Rome’ of ‘Si si si (kerida)’ gaven hem definitief een plaats in het pantheon van de Vlaamse schlager. In 2009 kwam Vally’s biografie uit waar de film zich op zal baseren.

Erik Van Looy, regisseur van onder meer Loft en De zaak Alzheimer, sprak zijn netwerk in Hollywood aan. ‘Op die manier kwamen we uit bij de acteur Ron Jeremy’, zegt Ham. ‘Ons enthousiasme moet aanstekelijk gewerkt hebben, want Ron wilde ook onmiddellijk meedoen.’

Ron Jeremy was in de jaren tachtig één van de grootste sterren van de onafhankelijke cinema. ‘Zijn karakteristieke method acting en besnorde uiterlijk maakten hem een icoon van viriliteit. Toch was hij geen onbereikbare spierbundel zoals Stallone of Schwarzenegger’, zegt filmrecensent Eric Stockman. ‘Door die combinatie van mannelijkheid en zachtmoedigheid is hij de perfecte keuze om Jo Vally te vertolken.’

Is het dan geen probleem dat Jeremy en Vally niet op elkaar lijken? ‘In 2007 speelde Cate Blanchett nog Bob Dylan en onlangs kroop Hannelore Knuts in de huid van David Bowie. Als dat kan, zie ik niet in waarom Ron Jeremy geen Vlaamse schlagerzanger zou kunnen neerzetten. Jeremy heeft voldoende in zijn mars om zo’n rol aan te kunnen’, meent Stockman.

Eric Stockman:
‘Ron Jeremy is viriel maar bereikbaar, net als Jo Vally’

Jo Vally heeft nooit verlegen gezeten om een stunt. In 2007 liet hij zich in Turkije arresteren als promotie voor zijn nieuwe album. ‘Maar dit gaat nog een stap verder’, besluit Ham, ‘dit wordt echt de Vlaamse Walk the Line(biopic over countrylegende Johnny Cash, nvdr), zeg dat ik het gezegd heb.’ De opnames starten al in februari 2013.