Een Medion-pc, letterlijk een computer uit de Aldi. De kans is groot dat mensen met een dergelijke brolmachine niet meer op nieuwssites geraken.

Nieuwssites willen af van armoezaaiers

Nieuwssites zijn het beu dat armoedige sukkelaars hun berichtgeving blijven consumeren zonder daarvoor te betalen. Ook De Rechtzetting zal zich louter nog tot vermogende en/of succesvolle lezers richten.

Lange tijd konden studenten, werklozen en andere marginale profiteurs zich zonder enige straf of vergoeding tegoed doen aan de mooie pennenvruchten van de Vlaamse pers. Aan dat onrecht komt binnenkort een einde. De nieuwsartikels worden binnenkort achter een betaalmuur geplaatst.

Medewerkers van HLN.be vinden dat een goede zaak. ‘Onze soms hoogdravende artikels waren altijd al bedoeld voor een vermogend en welopgevoed publiek. Ze vereisen immers een zekere basiskennis over de condition humaine. Voor platte sensatie is de lezer bij ons aan het verkeerde adres’, zegt Mick Van Loon, hoofdredacteur van HLN.be. ‘Met de democratisering van het internet constateerden we evenwel dat almaar meer marginalen, bejaarden en arme sloebers op onze site belandden. Die situatie werd stilaan onhoudbaar, met name op ons publieke forum.’

Ook de redactie achter De Standaard Online is opgetogen. DSO benadrukt wel dat er een nuanceverschil bestaat tussen domme en arme lezers. ‘Arme lezers zijn zeker niet allemáál dom, maar dat wil nog niet zeggen dat ze het zomaar verdienen om mijn editorialen te mogen lezen. Nieuws, correcte informatie en duiding beschouwen als een basisrecht is onhoudbaar in de huidige economische omstandigheden’, laat hoofdredacteur Bart Sturtewagen nog één keer gratis weten. ‘Onze artikels zijn luxeproducten en dus onbereikbaar voor arme mensen. Mijn inzichten zijn goud waard.’

De betaalmuur is een sociaal project, zegt Sturtewagen. ‘Minder vermogende mensen krijgen nu een extra incentive om rijker te worden. Daarbij blijven websites met job-advertenties voor iedereen vrij toegankelijk.’

Ook Gianni Caspaer, verantwoordelijke uitgever van De Rechtzetting, wil zijn nieuwssite betalend maken. ‘Tegelijk zal de redactie haar focus verleggen naar beleggingsadvies en economisch nieuws’, voorspelt Caspaer. ‘Marginale lezers drijven op emotie en zijn niet geïnteresseerd in redelijkheid of cijfermateriaal. Nu we die bedroevenswaardige schepsels een halt toeroepen, hoeven we geen artikels meer te schrijven waaruit enige binding met het volk blijkt. Wie met een pc uit de Aldi op het internet surft, moet niet op onze site komen rondhangen.’

Bart Sturtewagen
(De Standaard):
‘Mijn inzichten zijn goud waard’

Caspaer beklemtoont dat de paywall een keurmerk zal zijn waarmee degelijke nieuwssites zich onderscheiden van ‘het leugenachtige geroddel’ waarmee proletarische discussiefora het web vervuilen. ‘Wij staan voor kwaliteit, kwaliteit kost geld en wie geld heeft, wil kwaliteit, dus kunnen wij niet anders dan nederig al dat geld aanvaarden’, zegt de verantwoordelijk uitgever.

De redacteurs zien geen cent van de meeropbrengsten, kondigt Caspaer aan, zodat zij zelf geen concurrerende websites kunnen bezoeken. ‘Maar onze rijke investeerders zullen in comfortabele omstandigheden op onze website kunnen vertoeven’, belooft hij.