Ilombe Mboyo was zelf al het slachtoffer van een gebrek aan respect omdat hij de fans te weinig had gerespecteerd. 'Ik eis respect', zegt hij.

Gewelddadige voetbalwereld eist respect

Voetbalsupporters, spelers en bestuursleden die zich te buiten gaan aan allerlei wandaden, doen dat in de eerste plaats om respect af te dwingen, zo blijkt uit een onderzoek. ‘Je krijgt altijd het respect dat je verdient.'

Het voetbal komt de jongste weken negatief in het nieuws. Geweld tegen scheidsrechters, supportersacties, zwart geld, racistische spreekkoren: niets bleef Belgiës meest geliefde sport bespaard. Onderzoekers hebben nu een diepere oorzaak gevonden voor die onverkwikkelijke trend: een groeiende vraag naar respect in onze samenleving. Een kleine rondvraag bleek de onderzoeksresultaten te bevestigen.

‘De spelers hebben vandaag hun ploeg in de steek gelaten. Wij eisen respect’, zegt een verontwaardigde supporter van AA Gent die zonet een glas bier over Ilombe Mboyo heeft leeggegoten.

Ook speler Mboyo zelf beroept zich op een gebrek aan respect om zijn misbaar tijdens de wedstrijd van AA Gent tegen Waasland-Beveren te verklaren. ‘Ik zal zelf wel bepalen hoe ik mijn strafschoppen mis en of ik achter de bal aanloop of niet. Als international eis ik respect.’

Club Brugge-kapitein Carl Hoefkens treedt Mboyo bij. ‘Respect is de basis van alles. Wanneer de fans mijn inzet, mijn talent en mijn uiterlijk niet langer respecteren, wordt het natuurlijk moeilijk.’

‘Ik heb zonet de voorzitter van mijn favoriete ploeg een vuile kamelenpoeper genoemd omdat ik het gevoel had dat hij de symbolen van mijn club onvoldoende respecteert’, stelt een misnoegde Lierse-supporter. Lierse-voorzitter Maged Samy heeft begrip voor de supportersactie, maar vraagt om te allen tijde de sereniteit te bewaren: ‘Je krijgt altijd het respect dat je verdient.’

Tweedeklasser Eendracht Aalst wil dat de voetbalbond meer respect gaat betonen voor de Aalsterse volksgebruiken wanneer ze de voetbalwet wil handhaven.

Ook de media maken zich volgens de voetbalwereld schuldig aan respectloos gedrag. Volgens Beerschot-voorzitter Patrick Vanoppen heeft de pers zijn club, die genoemd werd in een fraudezaak naar aanleiding van een tv-reportage over zwart geld in het voetbal, schade berokkend. ‘De medewerkers van Panorama boden ons geld aan en hebben zich niet aan hun beloftes gehouden’, stelt Vanoppen. ‘Dat getuigt van weinig respect voor een club in financiële moeilijkheden. Wij voelen ons geviseerd, ja.’

‘Na de column van Hans Vandeweghe over de marginaliteit van het voetbal, heb ik mijn gevoeg gedaan op de motorkap van zijn voertuig’, zegt Kevin D. in naam van alle Belgische voetbalfans. ‘Ik hoop dat hij ons daardoor een groter respect zal betuigen in de toekomst.’

Carl Hoefkens:
‘Wanneer de fans mijn inzet, mijn talent en mijn uiterlijk niet langer respecteren, wordt het moeilijk’

De voetbalbond heeft oren naar de oproep van de voetbalwereld. Zij lanceerde alvast de campagne Respect United en roept iedereen op tot meer respect en verdraagzaamheid.