De bejaarde inbreker zou van Spaanse origine zijn. Zijn kompaan is nog op de vlucht.

Brusselse politie klist bejaarde inbreker

De Brusselse politie heeft gisterennacht op patrouille een bejaarde inbreker gearresteerd. Hij bevond zich op het dak van een huis en werd zodoende op heterdaad betrapt. Zijn kompaan is nog voortvluchtig.

De oude inbreker werd al jaren gezocht, maar zijn aanhouding is een verrassende toevalstreffer. ‘We kenden gelukkig wel zijn werkwijze’, zegt inspecteur Henri Vercammen. ‘We wisten dat hij meestal via het dak en de schoorsteen naar binnen dringt.’

Opmerkelijk is de hoge ouderdom van de crimineel, evenals zijn opvallende witte haar. ‘Hij is nochtans erg geslepen’, zegt Vercammen, ‘en in uitstekende conditie voor iemand van zijn leeftijd. Een probleem is dat we haast niks over hem weten.’

Onbevestigde geruchten beweren dat de inbreker, die zich Nicolas laat noemen en perfect tweetalig is, van Spaanse origine is. Gedurende decennia pleegde hij inbraken over het hele land. Ook in Nederland was een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Nicolas’ kompaan is nog voortvluchtig. ‘Die kon jammer genoeg ontsnappen’, geeft inspecteur Vercammen toe. Volgens het signalement zou het gaan om een kleine, atletische man van Congolese origine en met opvallende oorringen. Het kan zijn dat hij gewapend is.

‘De twee werken al jaren samen’, zegt Vercammen. ‘We vermoeden dat het niet lang zal duren eer we de voortvluchtige ook te pakken krijgen.’

Henri Vercammen:
‘We wisten dat hij meestal via het dak en de schoorsteen naar binnen drong’

De buren van Nicolas, die blijkbaar in een appartement in Elsene woonde, zijn aangeslagen. ‘Nicolas een inbreker? Ik kan het bijna niet geloven’, zegt Naima Jahani. ‘Hij is altijd zo’n beleefde, vriendelijke man.’ Ook buurman Alexandre Haricot bevestigt dat: ‘Echt een heer. En lief tegen mijn kinderen.’