Hilde Crevits wil niet dat depressieve mensen haar autosnelwegen nog langer misbruiken om een eind aan hun leven te maken. Daarom bouwt zij een speciale zelfmoordtoren.

Zelfmoordtoren perkt verkeershinder in

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) is het beu dat zelfmoordenaars zoveel verkeersopstoppingen veroorzaken. Daarom plant ze speciale zelfmoordtorens neer voor depressieve Vlamingen.

De zelfmoord vorige week van een meisje op de E17 heeft de emmer doen overlopen, zegt Crevits geërgerd. ‘Als Vlaamse overheid zijn we de hinder die suïcide veroorzaakt grondig beu. Ik wil maatregelen nemen om de werkende Vlaming te beschermen tegen het egoïsme van zelfmoordenaars.’

‘Eerst een monsterfile op de E40 in Ternat, daarna stilstaand verkeer op de E17 en dat alles in één week tijd: zo kan het niet verder. Daarna vallen er dagelijks ook nog eens drie persoonsongevallen te betreuren op de spoortwegen’, somt de minister op. ‘Het individualisme kent geen grenzen meer.’

Het cynische gedrag van suïcidale mensen heeft verstrekkende gevolgen. ‘De economische kost van een zelfmoord op een drukke verkeersader loopt algauw in de miljoenen’, rekent Crevits voor. Daarom wil ze een centraal gelegen toren laten bouwen, speciaal voor mensen die geen uitweg meer zien. ‘Hun wanhopige sprong naar beneden kan dan verder niemand nog last berokkenen. Behalve de nabestaanden dan’, zegt de verkeersminister met gepaste empathie.

Crevits wuift de kritiek weg dat een zelfmoordtoren tactloos en hardvochtig is. Volgens diverse studies zou de maatregel net zorgen voor meer begrip voor suïcidale depressie, stipt ze aan. ‘Zolang mensen met hun wagen kunnen blijven rijden, tonen ze veel begrip voor hun naasten’, zegt de christendemocrate overtuigd.

Volgens haar beseffen zelfmoordenaars onvoldoende wat ze hun omgeving aandoen. ‘Hun nabestaanden worden nog wekenlang scheef bekeken omdat hun zoon of dochter zo egoïstisch was om onschuldige mensen te straffen met hun wanhoopsdaad. Dan zwijg ik nog over de schadeclaims van de NMBS, die duizenden euro’s kunnen bedragen.’

Hilde Crevits:
‘De economische kost van een zelfmoord op een drukke verkeersader loopt algauw in de miljoenen’

De minister zal binnen de Vlaamse regering aandringen op meer sensibilisering. ‘We moeten iedereen die overweegt zich van een brug te storten laten weten: it’s the economy, stupid! Het houdt geen steek dat zelfmoordenaars klagen dat ze gepest worden terwijl ze zelf duizenden verkeersgebruikers op het hart trappen’, redeneert Crevits. ‘Dat gaat er bij mij niet in. Ik maak mij wellicht niet populair door het te zeggen, maar mensen die tot dergelijke praktijken in staat zijn, verdienden niet beter dan dat ze keihard gepest worden.’