Het lachen zal Elio Di Rupo gauw vergaan. De pers dreigt ermee het aantal regeringsgezinde items terug te schroeven van 85 tot 75 procent.

Kritiek op Di Rupo van 15 naar 25 procent

Het aandeel kritische opiniebijlagen van journalisten tegenover de regering-Di Rupo zal verhogen van 15 naar 25 procent. Dat liet de journalistenbond VVJ weten aan minister van Financiën Steven Vanackere.

De VVJ reageert op de nieuwe begrotingsmaatregel die de roerende voorheffing op auteursrechten van 15 naar 25 procent verhoogt. Het is een terechte maatregel waar het rijke stinkerds als Frederik Sioen of Dimitri Verhulst betreft. Die scheppen immers bakken poen door wat te staan zwaaien op een podium in Werchter of door zich laveloos te zuipen op Vlaamse filmsets.

Maar ook arme journalisten dreigen getroffen te worden, zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). ‘Uitgevers betalen hun freelancejournalisten tegenwoordig enkel nog in auteursrechten. Omdat dat fiscaal voordeliger is, beweren ze. Maar nu blijkt er plots een belastingverhoging aan vast te hangen. Terwijl eerder gezegd werd dat journalisten net minder belast moesten worden in het kader van de strijd tegen de armoede.’

‘We gaan proberen om dit tegen te houden, maar we moeten realistisch zijn’, aldus Deltour. ‘De pers is voor haar voortbestaan nu eenmaal afhankelijk van tal van schimmige steunmaatregelen vanwege de overheid. We kunnen ons dus niet te veel kabaal permitteren.’

Toch ziet Deltour een lichtpuntje: ‘Er zitten liberalen in de regering, die enige notie hebben van de economische wetten van vraag en aanbod. Zij zullen dus ook begrijpen dat wij voor minder geld niet dezelfde kwaliteit van propaganda kunnen leveren. Ik schat dat we het aandeel regeringsgezinde bijdragen in kranten en weekbladen moeten verlagen van 85 naar 75 procent. Onze berichtgeving zal met andere woorden een stuk kritischer worden. Dat verlicht ook de werkdruk voor de journalisten: kritiek spuien gaat nu eenmaal vlotter dan het broddelwerk van Di Rupo verbloemen in zogenaamd neutrale berichtgeving.’

Hoe de 10 procentpunt extra regeringskritiek ingevuld zal worden, kan Deltour nog niet precies zeggen. ‘Misschien gaan we wat meer kritische stemmen uit de oppositie aan het woord laten. Ik denk bijvoorbeeld aan een Louis Tobback (PS). Of een Alexander De Croo (Open Vld). Of misschien kunnen we zelfs Bart De Wever (N-VA) overwegen. Die man heeft zinnige dingen te zeggen, maar heeft tot nu toe nauwelijks aandacht gekregen in de pers.’

Pol Deltour (VVJ):
‘De pers is voor haar voortbestaan nu afhankelijk van tal van schimmige steunmaatregelen’

Een korte rondvraag op de redactie van De Rechtzetting leert evenwel dat niet elke journalist zich achter de standpunten van zijn morele vertegenwoordiger schaart. ‘Onze verantwoordelijke uitgever Gianni Caspaer heeft me in al die jaren nog geen rotte cent auteursvergoeding uitgekeerd. Geen enkele vergoeding, eigenlijk. Als dat geen prijs verdient! Die belastingverhoging laat me dus koud. Sterker nog: ik ben blij toe dat alle andere journalisten eindelijk ook eens moeten inleveren’, aldus een senior redacteur die anoniem wenst te blijven.

De woordvoerde van Vanackere erkent dat de minister ‘hier niet van terug heeft‘.