De Site van het Jaar: een weinig transparante verkiezing die gesaboteerd wordt door een duistere denktank.

‘Site van het Jaar’ kreunt onder corruptie

Het gerecht heeft grondige malversaties vastgesteld bij de toekenning van de nominaties voor de Site van het Jaar 2012. De redactie van het organiserende magazine Clickx zou zich laten omkopen hebben.

Sinds gisteren kunt u weer naar hartenlust stemmen op uw lievelingssites. Bij de genomineerden zitten heel wat populaire webpagina’s, zoals duivenmelkersclub De Raaskalderij en het postmodern onderzoekscentrum TV Olen. Ook serieuze media als De Standaard Online, De Tijd en, inderdaad, De Rechtzetting dingen mee naar uw gunst.

Maar zoals elk jaar kwam de lijst van genomineerde site op schimmige wijze tot stand. Critici, zoals de niet-genomineerde webstek n-va.be, verwijten Clickx ‘een stuitend gebrek aan transparantie’. Het parket van Turnhout is zelfs een onderzoek begonnen naar mogelijke omkoping.

‘Er zijn sterke aanwijzingen dat de redactie van het magazine steekpenningen heeft ontvangen. Doel was om een bepaalde website genomineerd te krijgen’, zegt parketwoordvoerster Edith Kroll. Om het onderzoek niet te schaden wil of kan het parket niet onthullen om welke site het gaat.

De redactie van Clickx wacht het onderzoek af en wenst voorlopig geen commentaar te geven. ‘Wij kunnen enkel beklemtonen dat we in eer en geweten onze shortlist hebben opgesteld’, zegt hoofdredacteur Frederik Meuris. ‘Als toch zou blijken dat onze redacteurs steekpenningen hebben ontvangen, ben ik ervan overtuigd dat het gaat om een site die sowieso al genomineerd was – bijvoorbeeld wegens zijn intrinsieke kwaliteiten, waaronder een uitstekende taalbeheersing en de waarheidsvindende journalistiek. In dat geval hebben mijn medewerkers gewoon een schnabbeltje meegegraaid. Ik kan hun dat niet kwalijk nemen. ’t Is voor iedereen crisis, nietwaar.’

Toch heerst er ongerustheid bij de genomineerde sites die te dom waren om een gulle attentie te sturen naar Clickx. Zo ook bij De Rechtzetting, het blad dat u leest omdat wij het schrijven. ‘Wie zegt dat die steekpenningen niet bedoeld zijn voor de uiteindelijke verkiezing?’, oppert onderzoeksjournaliste Sam Maeters. ‘Clickx openbaart nooit wie er allemaal heeft gestemd op welke site. Zo staat de deur wagenwijd open voor manipulatie. Wij maken ons ernstig zorgen over het eerlijke verloop van de procedure. Onze eindejaarspremie hangt af van deze verkiezing.’

Verantwoordelijk uitgever van De Rechtzetting Gianni Caspaer zegt zich weinig zorgen te maken. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de verkiezing van de Site van het Jaar 2012 helemaal verloopt zoals ik dat wens’, meldt Caspaer. ‘Mensen kunnen zo veel stemmen uitbrengen als ze willen, maar iedereen weet dat ze dat in de eerste plaats doen voor de mooie prijzenpot. Het interesseert ze niet wie er zal winnen. Dergelijke beslissingen moet je niet aan de massa overlaten.’

Hoofdredacteur Frederik Meuris:
‘Het is voor iedereen crisis, nietwaar’

Indiscreties binnen het gerecht wijzen naar de denktank Indiyan als bron van de steekpenningen. Over die organisatie is uiterst weinig bekend, behalve dat ze wordt geleid door een bende idioten met te veel geld. De denktank zou gepoogd hebben om de nominatie te pushen van een site met een rozige achtergrond, een kleur die ideaal is om degelijke betrouwbaarheid uit te stralen terwijl je de lezer keihard belazert.