Zwitserland heeft zwaar tegen de Belgische kar gereden. Daar moet het laffe bergvolk nu voor boeten.

België start haatcampagne tegen Zwitserland

De regering is een actieve haatcampagne begonnen tegen Zwitserland. Zo wil ze zich wreken voor de ongepaste communicatie van het officiële marketingagentschap van de regio Zürich over ons land.

Dat de Zwitsers onze bedrijven hebben opgeroepen ons land te verlaten, zit politiek België bijzonder hoog. Als vergeldingsmaatregel heeft de federale regering beslist een anti-Zwitserse campagne te starten, te beginnen met een omzendbrief die de titel ‘Nazi Gold Diggers’ meekrijgt. Hij wordt geadresseerd aan alle in Zwitserland gevestigde buitenlandse bedrijven.

In de omzendbrief, die niet uitblinkt door zijn zin voor nuance, worden ondernemers er onder meer aan herinnerd hoe de Zwitsers massaal aan de haal gingen met Joods spaargeld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. ‘Weet dat de lastenverlaging die u hier geniet integraal wordt gefinancierd met het bloedgeld van de nazi’s’, klinkt het. Verder in de tekst stelt de regering in niet mis te verstane bewoordingen de laffe onpartijdigheid van de Zwitsers aan de kaak.

Even flirt de regering met de grenzen van het fatsoen wanneer het gaat over de vermeende Zwitserse volksaard. De Zwitsers worden ‘pretentieus en achterlijk’ genoemd, en ‘altijd gretig bereid om voor een paar franken meer hun lelijke, dikke moeders te verkopen’. De brief gaat verder met de retorische vraag: ‘Wat kan men anders verwachten van een bergvolk dat eeuwenlang beroemd stond om zijn hardnekkige inteelt?’

De conclusie van de omzendbrief is duidelijk: ‘België roept alle ondernemers in Zwitserland op om hun vestiging te verhuizen en de Zwitserse belastingen niet langer te betalen.’

De ambassadeur van Zwitserland in België, Bénédict de Cerjat, is not amused. Zwitserland dreigt ermee om voor minstens 30 miljard euro schadeclaims in te dienen wegens laster, eerroof en het aanzetten tot belastingontduiking.

Premier Elio Di Rupo (PS) haalt zijn schouders op: ‘De waarheid heeft nu eenmaal haar rechten.’

Belgische bedrijfsleiders reageren veeleer lauw op de inmenging in Zwitserland. Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt gelooft niet dat de omzendbrief veel indruk zal maken op de in Zwitserland gevestigde ondernemers.

Omzendbrief:
‘Zwitsters altijd bereid om voor een paar franken hun lelijke, dikke moeder te verkopen’

‘Onze ministers dwalen. Die mensen snappen het niet‘, stelt Van Eetvelt verbitterd. ‘Of de aantijgingen tegen Zwitserland waarheid bevatten of niet, maakt op zich niets uit. De ondernemer wil in de eerste plaats geld, geen gezeik over solidariteit of de Jodenvervolging. Ik denk dat de Zwitserse mentaliteit nauw aansluit bij die van de ondernemers.’