De zaadkwaliteit van racisten en vrouwenhaters lag nòg lager, aldus het onderzoek.

Homofobe mannen produceren zwakker zaad

Een baanbrekende studie van de Universiteit Antwerpen heeft vastgesteld dat er een verband bestaat tussen zwak zaad een homofobie. De studie verschijnt volgende week in Nature.

‘Het idee dat mannen met vijandige opvattingen over homo’s zelf viriele alfamannetjes zijn, blijkt niet te kloppen’, zegt Frederik Saelens, één van de medewerkers aan het onderzoek, ‘integendeel, ze hebben vaker last van zwak zaad en vruchtbaarheidsproblemen.’

Het onderzoek veegde ook een ander cliché van tafel, namelijk dat homofobe mannen zelf zouden worstelen met homo-erotische gevoelens. ‘Homohaters blijken doorgaans nogal beperkt in hun seksuele verbeelding en worden niet meer of minder opgewonden van mannen die de liefde bedrijven dan hetero’s die geen probleem hebben met homo’s’, aldus nog Saelens.

Resultaten toonden aan dat de zaadkwaliteit verder daalde als mannen daarbovenop ook seksistische of racistische meningen hadden.

De studie stelde vast dat het lichaam niet kan liegen. Zelfs als mannen beweerden ‘geen problemen’ te hebben met homo’s maar bijvoorbeeld toch moesten lachen met grove moppen over seksuele minderheden, bleek hun sperma van vergelijkbaar slechte kwaliteit.

Wat is de reden hiervan? ‘Daar is een volgend onderzoek voor nodig, maar we hebben alvast enkele hypotheses’, zegt Saelens, ‘de meest plausibele is dat typische macho’s er een ongezondere levensstijl op nahouden. Tolerantere mannen zijn voorzichtiger en verzorgen zich beter.’

Het onderzoek zal pijnlijk nieuws zijn voor mannen die zich graag laten voorstaan op hun traditionele viriliteit. ‘Ik zou niet in een kramp schieten’, glimlacht professor Ivan Janssens, die de studie leidde, ‘agressie is ook niet zo gezond voor het zaad, eigenlijk.’

Frederik Saelens:
‘Homohaters hebben ook beperkte seksuele verbeelding’

De volledige resultaten van de studie van Janssens en zijn team verschijnen in het volgende nummer van het vakblad Nature.