'Het zal wel zijn dat we fier zijn. Zestig keer het land platleggen, dat doe je niet zomaar.'

Spoor viert stakingsjubileum

De Belgische spoorwegen hebben vieren vandaag hun diamanten stakingsjubileum: het is al hun zestigste staking. 'Schitterend dat we dit kunnen meemaken', zegt bestuursvoorzitter Marc Descheemaecker.

Er zijn voor het stakingsjubileum een aantal feestelijkheden voorzien, vooral in Wallonië, waar het spoorwegpersoneel de hele dag het werk neerlegt.

‘C’est fabuleux’, zegt Pierre (53), een stationschef van een gemeente in het Luikse, ‘ik kan het mij haast niet voorstellen dat dit gebeurt. Al de zestigste keer dat we staken.’ Hij heeft vochtige ogen.

In één bureau hangen er slingers en worden er blikjes Jupiler rondgedeeld. ‘Van de zestig stakingen heb ik er zelf maar zeventien mee kunnen doen, maar het is fantastisch om hier deel van te zijn’, zegt Sabine (34), administratief medewerkster. Er klinken door alle gangen vrolijke stationsfluitjes.

In Vlaanderen wordt er minder gevierd. Toch laat men zich ook daar voorstaan op zijn trots. ‘Het zal wel zijn dat we fier zijn. Zestig keer het land platleggen en de mensen kloten, dat doe je niet zomaar. Dat verdien je’, zegt baliemedewerkster Jeanine (49) uit Geraardsbergen.

NMBS-voorzitter Marc Descheemaecker trekt het land rond om toespraken te geven en overal feestelijkheden te openen. ‘Vandaag voelen we ons vooral toch één grote familie’, licht hij toe, ‘van een drie- of tweedeling valt niet veel te merken.’

Protocollair wordt de baas uitgejouwd als hij arriveert bij een station in Gembloux. Hij laat het zich met de glimlach welgevallen.

Sabine:
‘Fantastisch om hier deel van te zijn’

‘Het diamanten stakingsjubileum van de NMBS is een mooi teken van continuïteit in een veranderende wereld. Proficiat, en bedankt’, tweette eerste minister Elio Di Rupo (PS). Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) feliciteerde de spoorwegmedewerkers met een kort bezoek in de Brusselse Rand.