Professor Gobelijn: 80 doden op zijn geweten door vergissing.

Ebola-uitbraak in Zonnedorp: 80 doden

In Zonnedorp, in de Kempen, is een ebolaplaag uitgebroken. Het normaal tropische virus doodde er in recordtijd tachtig mensen. Een gepensioneerde professor is er aangehouden op verdenking van doodslag.

Omstreeks zeven uur eergisterenavond kwamen de eerste patiënten met ebolasymptomen langs bij huisarts Van Been.

‘Ik wist onmiddellijk wat het was’, getuigt de dokter, ‘de meisjes die ik behandelde waren gebeten door hun huisdier, een aapje dat agressief geworden was.’

Terwijl steeds meer zieken binnenkwamen en de lokale medische urgentiedienst overspoeld werd met bezorgde oproepen, organiseerden Zonnedorpenaars een klopjacht op de intussen ontsnapte aap.

Het spoor leidde uiteindelijk naar Jeremias Gobelijn, een hoogbejaarde bioloog op rust die bekend staat als excentriek, maar door de lokale jeugd geliefd is als een grootvader. Hij gaf onmiddellijk toe het aapje per ongeluk te hebben ingespoten met ebola in plaats van een vaccin.

De politie arresteerde Gobelijn op verdenking van onvrijwillige doodslag en dierenmishandeling en moest tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren. Intussen waren er al meer dan zeventig mensen overleden aan de tropische ziekte, onder wie veel kinderen.

Vroeg deze ochtend werd ook het zieke aapje teruggevonden en afgemaakt. Medewerkers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde uit Antwerpen namen het kadaver mee voor analyse.

Burgemeester Archibald Van Buikegem (CD&V): ‘Dit is een afschuwelijke tragedie. Maar Professor Gobelijn beseft goed wat hij aangericht heeft.’

De hoogbejaarde geleerde wordt in zijn cel op suicide watch gehouden. De ziekte zelf lijkt langzaamaan onder controle te komen, maar ordediensten houden nog zeker twee weken een cordon in stand rond Zonnedorp.

Dokter Van Been:
‘De meisjes ik behandelde, waren door een aap gebeten’

Ebola is een zeer dodelijk, besmettelijk virus dat vooral voorkomt in Centraal Afrika. Patiënten kunnen er op 48 uur tijd na de eerste symptomen al aan overlijden. De efficiëntie van het virus is ook zijn grootste tegenstander: mensen sterven er zo snel aan dat ze anderen niet kunnen besmetten.