Door Woeste toch niet in het schepencollege op te nemen, spelen de christendemocraten nu op veilig.

Woeste toch geen schepen Franstalige zaken

In extremis trekt CD&V Aalst haar kandidaat Charles Woeste terug als schepen van Franstalige zaken. De partij ontkent echter gezwicht te zijn onder druk van Vlaams-nationalisten.

Het partijbestuur van CD&V Aalst heeft de namen bekendgemaakt van haar drie schepenen in de volgende legislatuur. Met Ilse Uyttersprot, Iwein De Koninck en Paul Stockman kiest de partij voor kleurloze namen die de komende zes jaar alles zullen geven om niet in de kijker te lopen.

Opvallend is dat Charles Woeste de selectie niet gehaald heeft. Woeste werd nochtans wekenlang getipt als schepen van Franstalige zaken. Die post was bedoeld als tegengewicht voor de N-VA’er Karim Van Overmeire, die het schepenambt van Vlaamse zaken claimt.

Woeste is een oude rot in de Aalsterse politiek. Al sinds 1874 behartigt hij de belangen van de Oost-Vlaamse stad in het federale parlement. Daarbij liet hij zichzelf telkens kennen als een vurig bestrijder van alles en iedereen die tegen de gevestigde Belgische orde en tegen de belangen van de Frantalige katholieke elite inging. Recent liet Woeste zich nog opvallen door een mislukte bemiddelingspoging tussen Bart De Wever en Elio Di Rupo.

Door Woeste toch niet in het schepencollege op te nemen, spelen de christendemocraten nu op veilig. De lokale N-VA-coryfeeën Christoph D’Haese, Sarah Smeyers en Karim Van Overmeire zagen eerst geen graten in de deelname van Woeste aan het schepencollege. Maar intern was er gemor te horen: sommige oudere N-VA’ers herinnerden zich nog levendig de openlijke strijd van de Franstalig-conservatieve Charles Woeste tegen de radicale flaminganten Pieter en Adolf Daens. Zij vonden het niet kunnen dat hun partij in zee zou gaan met de intellectuele grondlegger van het anti-Daensisme.

De zaak werd op de spits gedreven toen Antwerps burgemeester Bart De Wever een petitie tegen de aanstelling van Woeste ondertekende. ‘Ik ben kwaad op onze eigen mensen in Aalst, want ik vind het onbegrijpelijk dat zij met meneer Woeste willen onderhandelen. Zelf was ik nooit met hem aan tafel gaan zitten.’

Woeste deed intussen publiekelijk afstand van zijn eerdere politieke daden. ‘Mijn strijd tegen de rechten van de Vlaming was niet nuttig. Een puberaal opgestoken middeninger, onnodig, en op sommige punten nefast.’ Toch was De Wever niet overtuigd. ‘Eens belgicist, altijd belgicist’, twitterde hij met de nodige dédain.

Charles Woeste:
‘Mijn strijd tegen de rechten van de Vlaming was niet nuttig’

Het lijkt er nu dus op dat de Aalsterse CD&V toch heeft ingebonden, om de plannen niet te dwarsbomen van hun Antwerpse partijgenoot Marc Van Peel, die zich volgens kwatongen voorbereidt om Patrick Janssens een mes in de rug te steken om eerste schepen van Bart De Wever te worden.