Étienne Vermeersch, boegbeeld van het radicale SKEPP: 'Men moet ophouden met alle atheïsten over dezelfde kam te scheren.'

Tsjechië geschokt door atheïstische aanslag

Vroeg deze ochtend werden zeven kerken, een moskee en een synagoge in Tsjechië opgeschrikt door bomexplosies. Er vielen slechts enkele lichtgewonden, maar de paniek was groot.

Al snel eiste de groep ‘Zlí Vojáci’ (‘De goddeloze soldaten’) de aanslag op. Ze verspreidde ook een videoboodschap waarin ze dreigde met verdere aanslagen indien het geloof in Tsjechië niet met ‘wortel en tak’ zou uitgeroeid worden.

De negen bomexplosies vonden allemaal plaats in de steden Praag en Ostrava, tussen zeven en negen uur ’s ochtends. De regering kondigde de noodtoestand af. Premier Petr Nečas veroordeelde de aanslag op tv als ‘het werk van losgeslagen extremisten.’

Tsjechië kampt al jaren met zijn imago van radicaal atheïsme – 30% van de bevolking zegt openlijk niet in een opperwezen of god te geloven. Het bespotten en discrimineren van religieuze mensen is wijdverspreid.

‘Ik ben bang dat hier ook zoiets kan gebeuren’, zegt kardinaal André Léonard. ‘In België ligt het aantal atheïsten op zo’n 27% van de bevolking. Er is niet veel voor nodig om die groep mensen aan te zetten tot geweld.’ De kardinaal wijst op enkele recente voorvallen met vandalisme, waar op kerkdeuren ‘pedofiel’ was geschreven met rode verf.

‘De politie durft niet veel doen omdat ze de atheïsten niet verder willen radicaliseren,’ zegt Léonard nog, ‘maar je ziet dat dat in Tsjechië alleen maar averechts gewerkt heeft. Het kan toch niet dat een minderheid een heel land gegijzeld houdt? Waar gaan we als maatschappij naartoe?’

Étienne Vermeersch, boegbeeld van de militant atheïstische beweging SKEPP, is het daarmee oneens: ‘Volstrekte onzin. Wij zouden onze volgelingen nooit tot geweld oproepen. Het klopt dat wij het geloof achterhaald vinden, maar dat wil nog niet zeggen dat we gelovigen haten.’

André Léonard:
‘De politie durft niks omdat ze de atheïsten niet verder willen radicaliseren’

Intussen beschuldigt de oppositie in Tsjechië de premier ervan dat hij het geweld van de ‘Zlí Vojáci’ niet sterk genoeg heeft veroordeeld omdat hij zelf atheïst is. Vermeersch, die zelf een late bekeerling was tot het atheïsme, is ook hierover boos: ‘Men moet ophouden met alle atheïsten over dezelfde kam te scheren.’