Liesbeth Imbo: 'Standpunten van de N-VA sporen perfect met die van Democraten én Republikeinen'

Amerika geeft duidelijk signaal tegen Di Rupo

De Amerikaanse kiezer heeft overduidelijk zijn onvrede getoond over het linkse beleid in Vlaanderen. De N-VA is de grote overwinnaar van de presidentsverkiezingen in de VS.

Uitzinnige vreugdetaferelen in de straten van de Verenigde Staten: Obama heeft op overtuigende wijze de presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen.

‘De Democraten zijn inderdaad de officiële winnaars’, duidt Liesbeth Imbo (VRT), ‘maar je kan niet om de vaststelling heen dat de N-VA de morele overwinnaar is van deze verkiezingen. Progressief
Vlaanderen is snel geneigd om de Amerikaanse Democratische Partij als links te bestempelen. Maar niets is minder waar: als je naar de standpunten van die partij kijkt en een Vlaamse equivalent zoekt, kom je ontegensprekelijk uit bij de partij van Bart De Wever’, aldus Imbo, die voor Radio 1 vanuit New York verslag uitbrengt.

‘Anderzijds is N-VA is zeker ook de Vlaamse tegenhanger van de Republikeinen. Inzake ethische en economische standpunten zou geen Republikein het in zijn hoofd halen voor een andere partij dan de N-VA te stemmen, mocht hij naar Vlaanderen verhuizen.’

‘Als je de percentages optelt van de mensen die Republikein of Democraat hebben gestemd, kom je aan een verbluffende score voor de N-VA van 97%,’ zegt een duidelijk geëmotioneerde Liesbeth Imbo.

Ook de politieke analisten van De Standaard zien de Vlaams-Nationalisten als de grote overwinnaar van de presidentsverkiezingen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Guy Tegenbos (De Standaard) zegt: ‘Het is pijnlijk om te constateren dat de klassieke partijen geen antwoord hebben op het meeslepende verhaal van de N-VA in de Verenigde Staten. De Amerikaanse kiezer heeft zijn afkeur laten blijken over de regering-Di Rupo, die een links beleid opdringt waarvoor in Vlaanderen geen meerderheid bestaat. De Verenigde Staten kleuren meer dan ooit geel.’

Al om 5 uur onze tijd stuurden CD&V, SP.A en Open VLD een gezamenlijk persbericht de wereld in waarin ze de Nieuw-Vlaamse Alliantie feliciteerden met hun verpletterende overwinning in de Verenigde Staten en succes wensten voor de komende vier jaar.

Guy Tegenbos:
‘De klassieke Amerikaanse partijen hebben geen antwoord op de N-VA’

Eerder wonnen de Vlaams-nationalisten ook al de verkiezingen in Schotland, Engeland, Spanje en Afghanistan.