Voor zijn volgende bezoek oefent Obama alvast op de uitdrukking ‘ik zien ne Sinjoor’

Ook Obama wil Groen in coalitie houden

‘Ik vind het onbegrijpelijk dat die man dezelfde fouten maakt als twee jaar geleden.’ Met die woorden gaf president Obama een verbale oorveeg aan Bart De Wever voor zijn gestuntel in de Antwerpse coalitiebesprekingen.

Wat een feestelijke dag had moeten worden voor Barack Obama, eindigde in mineur. Het bericht dat Bart De Wever niet langer met Groen wil onderhandelingen in de Antwerpse formatiegesprekken, zette een serieuze domper op de vreugde over zijn herverkiezing als president van de Verenigde Staten van Amerika.

‘Onbegrijpelijk’, noemde Obama de démarche van Bart De Wever tijdens zijn overwinningsspeech. ‘De Vlaams-nationalistische leider zet een partij uit de onderhandelingen omdat ze niet akkoord gaat met een nota, en daarna werpt hij zelf die nota in de prullenmand. Dat is amateurisme de politiek onwaardig’, schreeuwde hij bevlogen voor een schare aangedane aanhangers.

De herkozen president ging nog verder over de politieke beunhazerij van De Wever: ‘Eerst stelt hij een formateursnota voor die eigenlijk een doorslagje is van zijn eigen verkiezingsprogramma, en dan speelt hij de vermoorde onschuld die niet begrijpt dat de anderen hem niet willen volgen. Dat is de meest onproductieve vorm van dorpspolitiek die ik ooit ben tegengekomen. Ieder kind weet dat serieuze politiek bedrijven, het sluiten van compromissen impliceert. Hier in Amerika hebben wij daar een jarenlange traditie in. Misschien moet mijnheer De Wever zich hier maar eens komen bijscholen in de kunst van het compromis!’

Op het einde van zijn speech riep Obama de Antwerpse partijen op om de partijpolitieke spelletjes achterwege te laten. ‘Nu is de tijd gekomen om campagnespelletjes achter jullie te laten en jullie te verenigen achter de liefde voor jullie stad. Jullie zijn één familie, jullie slagen of falen samen, als wereldcentrum en als volk. Antwerpen staat de komende zes jaar voor grote uitdagingen. De weg is lang en moeilijk, maar het beste moet nog komen!’

Barack Obama:
‘Amerika kan De Wever veel leren over compromissen’

Antwerpen is nog steeds een belangrijke handelspartner van de Verenigde Staten. Zonder de Antwerpse containertrafiek van illegalen zouden de VS niet meer in hun jaarlijkse behoefte aan illegale arbeiders kunnen voldoen. Obama is vastbesloten de banden met Antwerpen sterker aan te halen. Voor zijn volgende staatsbezoek oefent hij alvast op de uitdrukking: ‘Ik zien ne Sinjoor’.