Elimane Coulibaly schoolt zich onder de vleugels van Patrick Lefevere om tot wielrenner. 'Ik heb wel al eens kasseien gezien, ja.'

Coulibaly vindt onderdak bij Patrick Lefevere

Voetballer Elimane Coulibaly (32), gisteren ontslagen bij Beerschot, is langs de grote poort binnengehaald bij wielerteam Omega Pharma-QuickStep van Patrick Lefevere. 'We hebben scorende spitsen nodig.'

‘Toen bleek dat Elimane niet langer onder contract lag, hebben we onmiddellijk toegeslagen’, deelde manager Patrick Lefevere mee op een inderhaast samengeroepen persconferentie. ‘Een transfer van het voetbal naar het wielrennen doet misschien wenkbrauwen fronsen, maar er zijn voorbeelden genoeg van atleten die voor een andere sport kiezen. Denk maar aan Ingeborg Marx. Coulibaly heeft volgens ons het ideale profiel voor de kasseiklassiekers. Groot en bonkig, een beer die als schaduwkopman naast Tom Boonen kan fungeren.’

Over het ernstig incident dat Coulibaly de kop kostte bij Beerschot was de manager van Omega Pharma-QuickStep duidelijk: ‘We moeten het verleden laten rusten, iedereen maakt fouten en iedereen verdient een tweede kans. In het wielrennen misschien zelfs een derde of een vierde kans. Ik ben er zeker van dat Eli prof genoeg is om dit achter zich te laten en zich volledig te focussen op de voorbereiding van het komende wielerseizoen.’

‘Ik wil dit team uitbouwen tot een wereldtopper en daarvoor heb je scorende spitsen nodig’, beseft Zdenek Bakala, de Tsjechische multimiljonair die de plak zwaait bij de appelblauwzeegroene armada. ‘We hadden Boonen al, met Cavendish kwam daar een tweede speerpunt bij en dankzij Coulibaly zijn we ook voorin voldoende gewapend. Bovendien kan hij in zijn thuisland Senegal een nieuwe markt aanboren voor het laminaat van sponsor QuickStep. Iedereen wint bij deze overgang.’

Coulibaly zelf is opgetogen over zijn vlotte transfer. ‘Ik ben blij dat ik zo snel een nieuwe kans krijg’, zegt de ex-aanvaller van AA Gent en Beerschot AC. ‘Ik zal ze met beide handen grijpen. Of ik ervaring heb als wielrenner? Vorige maand nog was ik op citytrip in Amsterdam en huurde ik daar een fiets. Mijn vriendin kon me niet volgen, wat toch iets wil zeggen.’

Patrick Lefevere:
‘Hij is groot en bonkig, een beer die als schaduwkopman naast Tom Boonen kan fungeren’

Naar eigen zeggen kent de Senegalees ook zijn weg in Noord-Frankrijk. ‘Voor de uitwedstrijd tegen Kortrijk vorig seizoen stuurde mijn gps mij helemaal verkeerd en ben ik pijlen richting Roubaix tegengekomen. Het zou kunnen dat daar ook wat kasseien lagen’, geeft de ex-voetballer meteen blijk van terreinkennis.

Na ex-wereldkampioen Mark Cavendish is Coulibaly de tweede grote vis die Omega Pharma-QuickStep strikt.