Jonathan Legear is de toonzaal van een Ford-garage binnengereden. 'Ik had nóg sneller moeten rijden om mijn punt te maken.'

Boze Legear rijdt Ford-garage binnen in Gent

De sociaal geëngageerde voetballer Jonathan Legear is vanmiddag met zijn Porsche een Ford-garage binnengevlamd in Gent. Hij deed dat naar eigen zeggen uit protest tegen de sluiting van de fabriek.

Het vreselijke nieuws dat Ford Genk in 2014 de deuren sluit, heeft Jonathan Legear erg aangegrepen. Zozeer zelfs dat hij in volle vaart een garage van Ford binnengereden is in Gent.

Verscheidene wagens in de toonzaal zijn perte total, het gebouw heeft zo’n schade opgelopen dat het gesloopt moet worden. Het incident liet enkele gemene krassen na op de robuuste Porsche Panamera van de Franstalige voetballer.

‘Ik had graag nog een personeelslid in frieten gereden, zo groot was mijn woede. Misschien had ik nog wat meer gas moeten geven om mijn punt kracht bij te zetten’, vertelde Legear na het incident. ‘Schandalig dat een bedrijf zo veel mensen op straat zet. Ik ben speciaal helemaal naar Gent gereden om een statement te maken. Ik hoop dat de Vlaamse overheid Ford Gent nationaliseert, maar mijn hoop is klein want die politici beloven wel dat ze alles zullen betalen, maar uiteindelijk ziet de gewone burger geen cent. Hun gekibbel is een belediging voor de hardwerkende belastingbetalers.’

Geografie en ruimtelijk inzicht zijn dan niet de sterkste kanten van Legear, over fiscaliteit weet hij een aardig mondje mee te praten. ‘Het hele drama met de Fordfabriek zijn de hoge loonkosten. Het is een schande dat een bedrijf zijn werknemers zo veel betaalde. Niet moeilijk dat die sukkelaars nu allemaal op straat belanden. Al die jaren profiteerde de overheid mee.’

Jonathan Legear:
‘Het is een schande dat een bedrijf zijn werknemers zo veel betaalde’

Legear stelt daarom voor dat arbeiders hetzelfde voordelige fiscale regime genieten als voetballers. ‘Maar dan natuurlijk met een véél lager brutoloon dan ons. Anders blijft er geen geld meer over om vele miljoenen euro’s in de Champions League te pompen.’