Niet iedereen is blij met de aanpassing. 'Samsung & Gert' wordt het nieuwe concept al her en der genoemd.

Studio 100 vervangt Samson door tablet-pc

Studio 100 heeft vriend en vijand verrast met een aankondiging dat het nieuwe afleveringen van Samson & Gert zal opnemen. De rol van de pratende tv-hond wordt echter overgenomen door een tablet-pc.

Hans Bourlon, mede-oprichter van Studio 100, laat via een persmededeling weten dat ‘Studio 100 staat voor innovatie. Kinderen van nu zijn niet meer de kinderen van 1990. Toen waren er geen gsm’s, geen internet en geen smartphones. De nieuwe technologieën laten ons toe op verfrissende manieren entertainment te brengen.’

Daarom wordt de iconische hond in de nieuwe Samson & Gert-afleveringen vervangen door een tabletcomputer. ‘Kinderen zijn steeds sneller vertrouwd met pratende computers. Denk maar aan Siri op de iPhone. Bovendien heeft een artificiële intelligentie ook een charmante naïviteit waar kleuters zich snel in kunnen herkennen’, gaat Bourlon verder in het persbericht.

Gert Verhulst, het andere Studio 100-icoon, is eveneens enthousiast. ‘Ik ben erg trots dat het concept dat Danny Verbiest en ik meer dan twintig jaar geleden hebben bedacht en dat aan de wieg stond van Studio 100, opnieuw revolutionair kan zijn in entertainment voor kinderen.’ Verhulst stipt aan dat er niemand meer onder een podium zal moeten kruipen om poppen te bewegen, een karwei dat Verbiest als Samson met levenslange kwalen opzadelde.

Dat Vlaanderens bekendste tv-hond een tablet-pc wordt, is de meest opvallende, maar niet de enige innovatie. De ouderwetse burgemeester zal bijvoorbeeld vervangen worden door een keurige technocraat en de flamboyante kapper Alberto Vermicelli keert terug als diëtist, om kinderen te wijzen op de voordelen van gezond eten.

Het is nog niet bekend of de oude acteurs hun rollen terug opnemen. Gert Verhulst is alvast van de partij voor de eerste afleveringen. ‘Daarna zullen we zien of we de fakkel kunnen doorgeven aan een nieuwe generatie,’ zegt hij, ‘maar dat wordt niet simpel.’

Studio 100 zegt ook dat het een ruimere rol voorziet voor vrouwelijke personages. De omgang met vrouwen was in het oude Samson & Gert nogal problematisch. Ze waren veelal onzichtbare randpersonages of werden snel uit de reeks geschreven. ‘Dat is een manco dat we moeten rechtzetten’, geeft Verhulst toe. ‘Kinderen mogen best weten dat Gertje niet alleen maar ongelukkig verliefd is op onbereikbare vrouwen.’

Hans Bourlon:
‘Artificiële intelligentie heeft een charmante naïviteit die goed werkt bij kleuters’

Reacties op het nieuws zijn overwegend positief. ‘De basisingrediënten blijven dezelfde, alleen de technologie is anders. Top’, tweette mediacoryfee Peter Van De Veire. Evi Hanssen, die op haar zestiende het nichtje van de burgemeester speelde, zei dan weer: ‘Eindelijk. Dat ze maar eens tonen dat die meisjes ook haar op hun tanden hebben!’ Eén anonieme ziel moest echter stoom afblazen: ‘Ze kunnen het nu evengoed ‘Samsung & Gert’ noemen. Zo plat. Zo commercieel.’