Met zijn vervaarlijke slagtanden bijt Philippe Moureaux hevig van zich af. Toch zijn het enkel de jeugdbendes die hem nog steunen.

Stadsbendes betreuren vertrek Moureaux

Dat Philippe Moureaux (PS) gewipt wordt als burgemeester van Molenbeek is niet naar de zin van de jeugdbendes. 'Wij stellen vast dat deze anti-PS-coalitie fundamenteel ondemocratisch tot stand kwam.'

Na twintig jaar autoritair geheerst te hebben over zijn verloederde Brusselse gemeente moet Philippe Moureaux zijn schop afkuisen.

‘Mijn rijk is uit’, meldde de PS-coryfee op Twitter. ‘Met het hoofd tussen de schouders en een dozijn dolken in de rug verlaat ik het politieke strijdperk. Ik hoop dat mijn opvolgster Françoise Schepmans (MR) op schandelijke wijze mislukt in haar taak om van Molenbeek een aangenamere gemeente te maken.’

Moureaux benadrukt dat hij burgemeester was van álle Molenbekenaars. ‘En dan vooral van de kleine crimineeltjes die anderen het leven zuur maken en ervoor zorgen dat Vlaamse bedrijven veiliger oorden opzoeken‘, zegt de afscheidnemende burgervader weemoedig. ‘De verloedering in de straten zorgt voor een saamhorigheidsgevoel onder de bevolking. Die verwezenlijking neemt niemand mij nog af.’

De Molenbeekse jeugdbendes zien Moureaux met spijt in het hart vertrekken. ‘Ik was nog niet eens geboren toen hij hier burgemeester werd’, vertelt bendeleider Sylvestre Dieucarré (18). ‘Ik heb mijn eerste handtassen gepikt onder zijn vergoelijkende blik. Toen hij onlangs onfair werd aangepakt door een Vlaamse krant, heb ik bittere tranen gehuild. Het is onrechtvaardig hoe er langs alle kanten op die trotse man geschoten wordt. Uit pure verontwaardiging heb ik een beestachtige groepsverkrachting georganiseerd. Later wil ik Rode Duivel worden, maar eerst moeten we nog enkele drieste overvallen plegen om te verwerken dat mijnheer Moureaux zo lafhartig bedrogen werd door zijn voormalige coalitiepartner cdH.’

Ook Armin Zjekstralli (17), algemeen directeur van de bende Brown Dogs, doet zijn beklag over de nieuwe bestuursploeg van Molenbeek. ‘Wij stellen vast dat deze anti-PS-coalitie fundamenteel ondemocratisch tot stand gekomen is. Wij vrezen ingrijpende herstructureringen in de misdaadsector. Met een liberale burgemeester ziet het ernaar uit dat frauduleuze vzw’s op droog zaad komen te zitten’, voorspelt Zjekstralli. ‘De verruwing van de politieke zeden zal helaas ook zijn gevolgen hebben op straat. Wie zal er nu onze belangen verdedigen?’

Om hun ongenoegen te uiten houden enkele stadsbendes zaterdagnacht een Rode Mars. ‘Etalageruiten inslaan, auto’s in brand steken, de buurt terroriseren, u kent dat. Als onze stem maar gehoord wordt‘, zegt Dieucarré.

Sylvestre Dieucarré:
‘Uit pure verontwaardiging heb ik een beestachtige groepsverkrachting georganiseerd’

De bendeleden zien echter één lichtpuntje aan het vertrek van Philippe Moureaux. ‘Met meer blauw in het gemeentehuis komt er allicht ook weer meer blauw op straat. Dat is leuk, want wij dollen graag met de laffe arm der wet‘, grijnst Zjekstralli met pretoogjes.