'Als Hollywood dit flutboek ooit onder handen neemt, kan het slechts een prent opleveren die wereldwijd op luidkeels boegeroep zal worden onthaald', weet Fouad Belkacem.

Sharia4Belgium: ‘Koran toch maar flutboek’

De kopstukken van de radicale jeugdbeweging Sharia4Belgium hebben in de cel de Koran uitgelezen. 'We hadden er precies meer van verwacht', geven de twee toe. Ontgoocheld doeken ze hun organisatie op.

Het is geen gemakkelijke tijd voor salafascisten en ander middeleeuws gespuis. Telkens als ze met een vrolijke boodschap de media halen, worden ze meteen weer weggedrumd door doemberichten over de economie of gaat de jongste peiling aangaande de gemeenteraadsverkiezingen met alle aandacht lopen.

Door gebrek aan oprechte belangstelling zat de splitsing er al langer aan te komen. ‘We hadden geen verhaal meer‘, erkent Fouad Belkacem, die net als Chaïm Hishab in de cel zit wegens gesjoemel met de vrijheid van meningsuiting. ‘De pers had meer aandacht voor de snit van onze baarden, de klederdracht van onze vrouwen en het aantal pagina’s van ons strafblad dan voor onze eigenlijke boodschap. Het was dringend tijd voor ideologische herbronning.’

Doordat ze het voorheen altijd te druk hadden met het beledigen van kankerpatiënten, het besmeuren van het Atomium, het ophitsen der gemoederen en het draaien van schalkse YouTube-filmpjes, waren de twee nog nooit tot aan het einde van de Koran geraakt, de officieuze sequel van bestseller de Bijbel. De lectuur ervan laat hen enigszins teleurgesteld achter.

‘Een echt pageturner is het niet, neen’, oordeelt Hishab. ‘Het verhaal zit vol tegenstrijdigheden en de personages zijn weinig geloofwaardig. Bij de minste tegenslag vallen ze op hun knieën en beginnen ze tot bloedens toe tot hun hardvochtige godheid te bidden. De plotontwikkeling is hoogst voorspelbaar en van meeslepende actiescènes is geen sprake. De auteur was een beetje de Tolkien van zijn tijd: goede ideeën zat, maar de uitwerking mangelt. We hadden er precies meer van verwacht.’

Belkacem hoopt dat er nooit een filmversie van de Koran gemaakt wordt. ‘Als Hollywood dit flutboek ooit onder handen neemt, kan het slechts een prent opleveren die wereldwijd op luidkeels boegeroep zal worden onthaald. Mogelijk zullen cinefielen zo gechoqueerd zijn dat ze massaal in opstand komen en enkele ambassades platbranden, just for the hell of it.’

Chaïm Hishab:
‘De auteur was een beetje de Tolkien van zijn tijd: goede ideeën zat, maar de uitwerking mangelt’

Nu Sharia4Belgium in vereffening gaat, treedt er een leemte op in de sector van radicale jeugdbewegingen. Daar is nood aan, want iemand moet jongeren bezighouden terwijl hun ouders van hun kloten maken op allerlei internetfora. Antwerps kandidaat-burgemeester Bart De Wever (N-VA) zou werken aan een Dekrachtvanverandering4Flanders. Groen hoopt op Sahara4Belgium. ‘Als we de Sahara in België introduceren, stijgt de efficiëntie van zonnepanelen en warmtecollectoren exponentieel’, weet woordvoerder Amin Poubelli. ‘Ook is verwoestijning een probaat middel tegen verstedelijking.’