Monica De Coninck subsidieert pruiken en haarkleuringen om de voortschrijdende effecten van de vergrijzing te verbergen.

De Coninck zet kappers in tegen vergrijzing

'Als we de vergrijzing niet kunnen aanpakken, moeten we haar op zijn minst zo goed mogelijk camoufleren.' Daarom keert minister Monica De Coninck subsidies uit voor pruiken en haarkleuringen.

In het regeerakkoord van de heersende federale regering komt de vergrijzing in amper twee paragraafjes ter sprake. Eerst wordt netjes uigelegd wat die gevreesde vergrijzing inhoudt. ‘Steeds meer mensen weigeren steeds hardnekkiger het loodje te leggen. Dat is egoïstisch, maar wat doe je eraan als je ooit nog herverkozen wilt worden?’, zo staat er geschreven.

Daarna volgen enkele mogelijke maatregelen: ‘We zullen een beetje morrelen aan de pensioenleeftijd, maar niet te veel, want anders wordt de burger boos en boze burgers maken de financiële markten zenuwachtig. Verder zullen we af en toe het groenboek en het witboek van Michel Daerden in herinnering brengen.’

Inderdaad, minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft het land een beetje op stelten mogen zetten door een heel klein beetje het pensioenstelsel te hervormen.

Tja. Geen vijftigplusser die dat nog weet en geen jongeling die niet beseft dat hij sowieso – welke maatregelen er ook getroffen zullen worden – keihard in zijn gat geneukt zal zijn. En ja, het legendarische groenboek en witboek werden nog eens opgerakeld toen Michel Daerden kwam te overlijden. De ondingen werden samen met hun bedenker ten grave gedragen.

‘De situatie is desastreus’, vat minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) samen. ‘Aangezien het regeerakkoord elke vorm van voluntarisme aan banden legt, mogen we geen initiatieven nemen waarover niet op voorhand overeenstemming is bereikt. Het enige wat toegelaten is, is de belastingen verhogen en/of meer geld uitgeven. Nu is dat voor mij geen probleem, want ik ben socialiste en socialisten geven graag geld uit.’

Concreet zal De Coninck haarkleuringen en pruiken subsidiëren voor grijzende en kalende gepensioneerden. Ook oude zakken die een hip kapsel wensen, krijgen een financieel steuntje. ‘Als we de vergrijzing niet kunnen aanpakken, moeten we haar op zijn minst zo goed mogelijk camoufleren’, redeneert De Coninck. ‘Indien oude mensen er niet meer zo aanstootgevend oud uitzien, zal de sociale rust langzaam weerkeren en zullen jonge werkmensen niet langer het gevoel hebben dat ze zich kreupel werken om een almaar groeiende groep seniele profiteurs in schaamteloze luxe te laten leven.’

Monica De Coninck:
‘Indien oude mensen er niet meer zo aanstootgevend oud uitzien, zal de sociale rust weerkeren’

De oppositie vindt het bijlange geen slecht idee – ‘zelf kunnen we niets beters bedenken’ – maar verwijt De Coninck enkel te handelen uit eigenbelang. ‘Het kapsel van de minister is al decennia aan een update toe. Ze wil camoufleren dat ze te gierig is om die vleermuizennest eens te laten snoeien’, klaagt de oppositie.