Lance Armstrong in een duidelijk gemanipuleerd beeld waarin hij niet in het truitje van Astana niet meedoet aan de Tour van 2009.

Armstrong ontkent Tour te hebben gereden

Het dopingnet rond Lance Armstrong sluit zich almaar meer nu ook zijn ex-ploegmaats tegen hem getuigen. Armstrong is evenwel niet onder de indruk. Hij ontkent de Tour de France ooit te hebben gereden.

In een persbericht spreekt Lance Armstrong staalhard tegen dat hij ooit aan de start van de Ronde van Frankrijk verschenen is, laat staan dat hij de rittenwedstrijd zevenmaal heeft gewonnen. ‘Het zijn flagrante leugens tegen mijn persoon. Mijn onbezoedelde imago wordt hier onherstelbaar door aangetast. Het is onmogelijk dat iemand van zijn kanker geneest en dan niet alleen de Tour uitrijdt, maar ook nog eens zeven keer wint. De man die dat klaarspeelt, is de grootste held die hier op de aardbol rondloopt. Die hetze tegen mij mag stilaan ophouden.’

Hein Verbruggen:
‘We hebben geen enkele aanwijzing dat Armstrong de Tour ooit heeft gereden’

De Texaan voelt zich naar eigen zeggen onaangedaan door alle beschuldigingen. Wel vermoedt hij een complot tegen zijn persoon van het Amerikaanse dopingagentschap USADA en wielerunie UCI. ‘Ik word gelinkt aan allerlei personages die ik hoegenaamd niet ken. Neem nu die Belg, Johan Bruyneel. Waarom zou ik me gek laten maken door een kleine, onbeduidende Vlaming om de Tour te rijden? Wie verzint het? Met die man heb ik nog nooit samengewerkt. Het lijkt me een onbetrouwbaar en onuitstaanbaar figuur dat er zijn hand niet voor omdraait om zelf dopingproducten toe te dienen.’

Armstrong doet alle dopingbeschuldigingen af als nonsens en weerlegt ze. ‘Doordat ik de Tour nooit heb gereden, is het onmogelijk dat ik er doping heb gebruikt. De maand juli is tijdens mijn carrière altijd een vakantieperiode geweest. Mijn favoriete vakantieoord is Tenerife. Er liggen daar mooie circuits om met mijn Ferrari rond te rijden. Ook mijn Duitse vriend Schumi was daar vaak van de partij.’

Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen treedt Lance Armstrong bij. ‘Op zijn whereabouts van de periode 1999 tot 2005 heeft Armstrong altijd aangegeven dat hij in juli op Tenerife zat. Vermits onze dopingcontroleurs het dan steevast ontzettend druk hebben in Frankrijk, zijn ze nooit naar Tenerife afgezakt om onverwachte dopingcontroles bij Armstrong uit te voeren’, legt Verbruggen uit. ‘We hebben dus geen enkele aanwijzing dat Lance Armstrong de Tour ooit heeft gereden, in juli noch enige andere maand. Je kunt je zelfs afvragen of de Tour tijdens het tijdperk-Armstrong ooit heeft plaatsgevonden.’